Todorović: Još jedan nemački gigant stiže u Čačak, PWO investira 105 miliona evra, posla će biti za 800 radnika 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Todorović: Još jedan nemački gigant stiže u Čačak, PWO investira 105 miliona evra, posla će biti za 800 radnika
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
14.03.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Nova nemačka investicija stiže u Čačak, a u pitanju je kompanija „PWO SEE”, koja se bavi



proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila. Početak izgradnje fabrike očekuje se krajem maja u industrijskoj zoni u Preljini. Nemačka kompanija će kroz realizaciju projekta investirati 105 miliona evra i u nekoliko faza zaposliti ukupno 800 radnika.

Nakon giganata poput „VORWERK”-a i „ELDISI”-ja, u novu industrijsku zonu u Preljini uskoro će se useliti i fabrika „PWO SEE”, sa svojim proizvodnim pogonima koji će se prostirati na čak 11 hektara.

Fabrika će se graditi na 11 hektara u industrijskoj zoni u Preljini, foto: GZS

„To je jedna velika fabrika koja se bavi, pre svega proizvodnjom ali i projektovanjem sofisticiranih delova za autoindustriju. Dosta delova za elektroautomobile ali i dosta mehatroničkih delova za ostala vozila. U toku maja treba da krenu radovi. Sva dokumentacija je u potpunosti spremna, pre svega mislim na planski akt. Ukupno će oko 105 miliona evra uloženo na 11 hektara površine. U prvoj fazi 15.000 metara kvadratnih, a u završnoj fazi čak 60.000 proizvodnog i poslovnog porostora”, kaže gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.
U ovoj visokotehnološkoj kompaniji biće mesta za čak 800 radnika različitih obrazovnih profila.

„Biće mesta za elektroinženjere, mehatroničare, mašince. Naravno da će biti i ekonomista i pravnika u manjem broju. Dakle, sve ono što jedna velika i ozbiljna kompanija nosi sa sobom”, naglasio je Todorović.

Ali ovako ozbiljna i prestižna kompanija nije slučajno izabrala Čačak. U ovoj firmi čak 80 odsto zaposlenih biće visoko obrazovani radnici, a Fakultet tehničkih nauka u ovom gradu obezbediće im kadar koji je spreman da odgovori zahtevima nemačkog giganta.

Dr Milan Plazinić, profesor na FTN u Čačku

„Pored osnovnog i master obrazovanja koje je zanimljivo za ovu firmu, to su baš struke koje im trebaju. Mehatronika, elektrotehnika, računarsko softversko inženjerstvo, mašinstvo, informacione tehnologije, inženjerski menadžment. Dakle, svako će naći svoje mesto u toj novoj firmi. Pored tog obrazovanja koje nam je osnovna stvar, mi smo spremni, a imamo iskustva i u tome da organizujemo specijalizovane obuke u saradnji sa firmom kojoj je to potrebno, da ukoliko je to potrebno, doškolujemo kadar za neka specifična znanjna koja su potrebna za rad same firme”, rekao je profesor čačanskog FTN-a, dr Milan Plazinić.

A koliko je „PWO” važna i ozbiljna kompanija govori podatak da se hrvatska štampa bavila istraživanjem, zašto su Nemci izabrali Srbiju, a preskočili Hrvatsku.

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak pwo fabrika zaposljavanje milun todorovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.301.596 посета
Тренутно на сајту: 447 посетилац(a)