Širi put i „tuđe“ smeće na groblju Kocelj 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Širi put i „tuđe“ smeće na groblju Kocelj
Trenutno na sajtu: 328       |       Podeli:
06.06.2023 | 0 коментар(а)



Nova Varoš - Betonska podzida otklanja „usko grlo“. Navike se teško menjaju, nedoličan odnos prema „večnim kućama“.



Na Trojice se, uz pivo iz limenki, čuli predlozi akcija za čišćenje otpadaka i seču rastinja...

Za koji dan će betonska podzida puta ispod groblje Kocelj, na brdu iznad Branoševca u Novoj Varoši, omogućiti dve kolovozne trake i nesmetan prolaz vozila i pešaka na nekadašnjem „uskom grlu“.

Valjda će se tako izbeći i oni zastoji u saobraćaju kada se na Trojice dolazilo na Kocelj da obiđu grobovi predaka i najmilijih, zapale sveće, da sveštenici preliju grobove i očitaju molitve, da se popije koja čašica za pokoj duša pokojnika i zdravlje živih.

Večne kuće pod konac - Kocelj

A prošlog leta i ove godine, 4. juna – bile su nemile scene, od gužvi, zakrčenja do psovki i uvreda, drskih i bezobraznih vlasnika vozila, koji su svoje lepotane parkirali na kolovoz ili zauzimali dva-tri mesta?! I što je još gore: nikog da reguliše saobraćaj?! I, ima li to ko da vidi, predloži, naredi...?!

Dan po Trojicama objektiv fotoaparata beleži ogledalo nemara, slike loših navika i nedoličnog odnosa prema večnim počivalištima. U delu groblja gde godinama nije bilo planskog ukopavanja i gde su izostale staze i prolazi, kraj leski i breza niču deponije flaša, balona, kesa, veštačkog cveća... Na obodu groblja je „zaboravljen“ građevinski materijal, burad, tone plastike...A kontejner ukraj puta i groblja – poluprazan?!

Zaboravljeni građevinski materijal i plastika

Ruku na srce, veliki je broj grobova uređen kako i dolikuje ovim svetim mestima. Lepšem izgledu nekada zapuštenog groblja Kocelj daju i višegodišnja ulaganja u uređenje, kapelu, put...

Neophodna su skromna sredstva da se proširi parking i od bujica zaštiti asfaltni put i tamponska podloga. Neki od prisutnih na Trojice predložiše da se pokrene akcija za čišćenje otpadnog materijala i seču rastinja, kao i da se prikupe sredstva za podizanje obredne sale. Samo, rekoše to uz pivo iz limenki i poglede prema Bitoviku, odakle su vitlali kišni oblaci.

GZS/Zlatar info

Belezi zarastaju u travu, smrče, breze




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.477.997 посета
Тренутно на сајту: 329 посетилац(a)