Selaković: Čačak se i kulturno i duhovno obnavlja 


Zbog početka raspusta pojačan saobraćaj na važnijim putnim pravcima              Seoski višeboj u Jablanici od 14. do 16. juna              U nedelju preventivni pregledi u čačanskoj Opštoj bolnici              Šokiran sam neistinama koje je iznela Jerotijević preko političkog „biltena” Ozon pres              Počele prijave šteta u Gornjem Milanovcu              Vladimir uzgajivač prasića iz Prijevora o novoj aplikaciji za tovljenje svinja              Svečano otvaranje Radničkih sportskih igara u nedelju              Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima              SOČ osudio navodno nasilje, da li je „napad” izmišljen utvrdiće nadležni              Srbiju čeka sunčan i topao vikend, temperatura do 30 stepeni              Zvaničnici lokalnih samouprava Prijepolja, Priboja i Nove Varoši uputili su čestitke povodom nastupajućeg Kurban bajrama              Od sutra počinje kontrola vozača trotineta             

 
Selaković: Čačak se i kulturno i duhovno obnavlja
Trenutno na sajtu: 200       |       Podeli:
23.05.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Povodom otvaranja Prijemno izložbenog salona muzejskog tipa u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku,
Foto: 4N Studio




obratio se i Nikola Selaković, ministar kulture koji je na poziv gradonačelnika grada Čačka Miluna Todorovića, ali i Srpske pravoslavne crkve, odnosno Arhijerejskog namesništva čačanskog imao priliku da u parohijhskom Domu sabornog čačanskog hrama prisustvuje otvaranju svojevrsnog muzeja SPC u čačanskom kraju.

„Ovo je jedna fantastična izložba koja svedoči kontinuitet delatnosti ne samo na obnovi duhovnosti prilikom obnove države u XIX veku, već i na očuvanju i unapređenju Srpske pravoslavne hrišćanske kulture u ovom kraju. Izvanredna izložba koju sam imao priliku da vidim i koju će imati priliku da vide Čačani svakoga dana do Spasovdana ove godine, a nakon toga i prilikom namenskih otvaranja ovog prostora. Govori jednu neverovatnu priču o obnovi i duhovnosti i državnosti, dakle, od knjaza Miloša Velikog, pa možemo slobodno reći do II Svetskog rata”, rekao je Nikola Selaković, ministar kulture.

On je istakao da su eksponati koji se ovde mogu videti prava retkost u čitavom rodu srpskom i u Srbiji, i nešto su čime grad Čačak može samo da se ponosi.

„Sa druge strane, upravo ovaj muzej, odnosno, ova izložba predstavljaju samo jednu u nizu manifestacija i bisera u kruni koja se zove Prva prestonica kulture Srbije. Ta titula je pripala Čačku, ta prilika pružena od strane publike iskorošćena je ozbiljnio od grada Čačka da grad Čačak dobije i etnološki muzej i prirodnjački, evo i ovaj SPC, uveren sam u narednih do mesec i po dana i muzej košarke, da se u gradu na Moravi odvijaju ozbiljne i važne kulturne manifestacije, a ono što me ohrabruje posle razgovora sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem jeste i činjenica da je grad Čačak apsolutno zadržao isti nivo budžetskih sredstava koje će izdvajati za kulturu i u narednom periodu, bez obzira što više ne nosi titulu prestonice kulture Srbije”, naglasio je.

Prema njegovim rečima, sve ovo predstavlja jedan ozbiljan vid zajedničke brige države, grada Čačka.

„To je Čačak sutra, kakav on treba da bude i dokazuje da nakon ekonomske obnove, nakon ozbiljnog smanjenja nezaposlenosti, povećavanjem budžeta, ozbiljnih i stranih i domaćih ulaganja u čačansku privredu, da se i kroz formu prestonice kulture započela je duhovna i kulturna obnova grada Čačka i Ministarstvo kulture će u svim tim naporima biti pravi i verni saborac i partner koji će podržavati i Čačak i sve Čačane”, zaključio je Selaković.

GZS




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nikola selakovic cacak duhovnost muzej crkva

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 162.847.849 посета
Тренутно на сајту: 201 посетилац(a)