Током пандемије ковида драстично смањен обухват најмлађих обавезном имунизацијом 


Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru              Festival profesionalnih pozorišta Srbije u Užicu od 13. do 20.maja              U Srbiji u martu više turista za 11,7 odsto nego pre godinu dana              Potpisani ugovori za pošumljavanje sa 38 lokalnih samouprava - novi drvoredi u Čačku, Ljuboviji, Arilju              Danas Komaranska košija na Boretinom brdu              Večeras na Kraljevom trgu koncert Baneta Mojićevića              Čačani će sutra u Borčevoj hali uživati uz pesme Lexington benda             

 
Током пандемије ковида драстично смањен обухват најмлађих обавезном имунизацијом
Trenutno na sajtu: 302       |       Podeli:
06.05.2022 | 0 коментар(а)



Са попуштањем, а у многим земљама и потпуним укидањем антиковид мера, повећава се ризик од ширења других заразних болести,

јер је у претходне две године, због усмеравања здравствених система на "гашење пандемије", велики број деце остао незаштићен редовним вакцинама.

У више од 30 земаља, како показују подаци Уницефа, дошло је до дисконтинуитета у спровођењу кампања редовне вакцинације. И у Србији је, иако оне у протекле две године нису прекидане, смањен обухват деце обавезним вакцинама.

Доктор Јелена Зајегановић, специјалиста за здравље и рани развој у Уницефу Србија, каже да је у нашој земљи током 2020. и 2021. године, обухват деце рутинском вакцинацијом, као и у многим деловима света, и региона, пао испод оптималних 95 одсто. То се не односи једино на вакцину против туберкулозе која се добија у породилишту. Најнижа стопа остварена је са ММР вакцином (против малих богиња, заушака и рубеле), посебно првом дозом која се даје између 12. и 15. месеца живота.

- Овако низак обухват представља озбиљну претњу за појаву епидемије малих богиња - упозорава др Зајегановић.

И пре пандемије ковида 19 најмање је примана управо ова вакцина, али је обухват додатно опао у последње две године, и сад смо опет дошли на ниво као пре епидемије од октобра 2017. до јуна 2019. године, када је од малих богиња оболело 5.798 особа, а од компликација преминуло чак њих 15, међу којима четворо деце млађе од четири године!

- Смањен обухват аутоматски слаби бедем којим се популација штити од заразних болести, и отвара врата за улаз и лако ширење вируса и бактерија који још нису искорењени и циркулишу у неким земљама света - каже др Зајегановић. - И у Србији, и у целом нашем региону, највећи је ризик од повратка епидемије малих богиња.

Због прекида кампања редовне вакцинације, које су имале за циљ имунизацију 133 милиона особа, чак 42 милиона деце у 30 земаља је пропустило вакцинацију против малих богиња у претходне две године. Подаци Уницефа и Светске здравствене организације (СЗО), већ показују какве су последице - у прва два месеца 2021. забележено је 17.338 нових случајева малих богиња у свету, а за исто време годину раније - 9.665. Како је вирус малих богиња веома заразан и од 10 особа које са њим дођу у контакт, девет ће бити инфицирано, свако смањење обухвата имунизацијом, упозоравају стручњаци, узроковаће његово лако ширење.

 

 

ГЗС/Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.823.020 посета
Тренутно на сајту: 303 посетилац(a)