Споменик Јосипа Броза Тита у граду на Ђетињи симбол једног времена 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Споменик Јосипа Броза Тита у граду на Ђетињи симбол једног времена
Trenutno na sajtu: 409       |       Podeli:
07.12.2022 | 0 коментар(а)



Ужице - У време Ужичке Републике, из града на Ђетињи, Јосип Броз Тито руководио је партизанским одредима широм окупиране Југославије.



У знак сећања на дане прве слободне територије у покореној Европи, 1946. године овај град назван је Титово Ужице. Са доласком нових власти и раскидом веза са претходним режимом, Ужице је поново постало Ужице, а Тито из имена, али и са Трга склоњен је у двориште Народног музеја.

Фото: ГЗС

„Када је дошло до великих политичких промена у нашој земљи, до распада Југославије дошло је и до вандалског чина када је споменик скинут, прво је дуго стајао у лежећем положају у дворишту Музеја док нисмо коначно нашли одговарајуће место које и приличи једном таквом делу. Споменик је јако вредно уметничко дело обзиром да је дело хрватског вајара Фрање Кршинића и да је постављање завршне скице одрађено у атељеу Антуна Аугустинчића”, рекла је Славица Стефановић директор Народног музеја у Ужицу.

Славица Стефановић директор Народног музеја у Ужицу, Фото: ГЗС

Бронзани монументални споменик висок преко четири метра према речима историчара од изузетног је значаја, па је самим тим и заинтересованост за ово уметничко дело јако велика и то не само од Југословена, већ и од припадника других народа.

Споменик Јосипа Броза Тита, Фото: ГЗС

„Не само Словенци, Босанци и остали народи људи из наше бивше југословенске државе, имамо посетиоце који долазе и из других држава, ту су посебно Кинези, њих то јако интересује и они наравно желе да виде да је споменик на сигурном, да га чувамо, да га штитимо, занима их поставка Ужиче републике, али и трезори, једноставно воле да погледају све оно што је везано за 1941. годину. Простор у оквиру Народног музеја који је посвећен тој години заиста је аутентичан и ми се трудимо да га сачувамо на прави начин”, рекла је директорка Народног музеја.

Музеј града Ужица један је од ретких музеја у читавој бившој Југославији који баштини и чува Ужичку републику.

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice muzej spomenik josp broz tito

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.776.987 посета
Тренутно на сајту: 409 посетилац(a)