Бележница Витомира Ћаловића, адвокатске легенде из Чачка 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Бележница Витомира Ћаловића, адвокатске легенде из Чачка
Trenutno na sajtu: 337       |       Podeli:
09.10.2022 | 1 коментар(а)



Чачак - Мало је познато да је у Чачку 1897. године одржан кривични процес са највећим бројем ок- ривљених у земљи до сада.

Било је равно стотину окривљених, од чега су четири биле окривљене, жене, оптужене као јатаци. Окривљене су углавном заступали адвокати из Београда, али се међу нима нашао и један адвокат из Чачка, адвокат Радуло- вић, који се није нарочито истакао у томе проце- су, углавном саглашавајући се са јавном тужбом и председником судског већа. Ваља напоменути да је јавну тужбу затупао срески начелник Светозар Шурбиловић, јер је према тадашњем закону једи- но срески начелник био надлежан да неко лице огласи хајдуком.
Занимљиво је да је адвокат Радуловић остао током Првог светског рата у Чачку и да је за немачке војне новине дао интервју у коме напада председника владе Пашића и исмејава га као некомпетентног за ту функцију. Наводи да је Пашић био грађевински инжењер, да је пројектовао општинску кућу у Пожаревцу, од приземља и спрата, па кад је кућа завршена видели су да пројектант Пашић није пројектовао степенице за спрат. То је био догађај за општи подсмех.

АК Чачак/ГЗС-Гвозден Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


advokat cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Znam VITA

    Ćalovići su dobri . Vito treba da dobije ulicu, rehabilitovao je 100 ljudi najmanje. A sin Ivan je tek ljudina.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 159.479.275 посета
    Тренутно на сајту: 338 посетилац(a)