Србији.
Бројни посетиоци имали су прилику да читав дан уживају у мирису и укусу гулаша који се крчкао у чак 64 казана што је нови рекорд који годину за годином постиже ова манифестација.
,,Дошао сам са супругом из Сурчина за непун сат вожње и нисмо се покајали. Пробали смо гулаш из четири казана и морам да кажем да жирију не би био у кожи. Не зна се који је бољи, укуснији. Први пут сам доручковао, ручао и ветечерао за неколико сати и то гулаш,, каже Јанко Саковић који је са супругом провео дан на гулашијади.
Гулашијада одржана у Пријевору код Чачка , фото: ГЗС
Под једним шатором млади момци са чудним натписом на грудима подложили су раније у девет сати. Један од њих је умесио хлеб који се пече поред тихе ватре у црепуљи. Занимљиво је шта их је окупило на једном месту. То су кћерке! Наиме њих петорица сви имају женску децу! И натпис на мајци донекле говори о томе.
,,Со је из Тузле а ћерке су наше“ слоган је под којима су кренули у борбу за златну награду.
Фото: ГЗС
,,Прошле године смо имали мали пех, један члан екипе пресолио је гулаш, или је био под гасом или љубоморан што није могао да остане до краја. А кћерке су наше и оне су данас део екипе“ појаснио је Андрија.
Жири је доносио тешке одлуке, правила су била строга
Кување гулаша одвијало се под посебним правилима.
Гулашијада окупила бројне учеснике, фото: ГЗС
,,Постоји категоризација по којој идемо, пре свега боја и изглед, затим конзистенција, чврстина, да ли су коцке меса распаднуте или нису. Потребно је да оне остану исте, да месо огрезне у сосу, да он има лепу боју и укус. Оно где људи генерално греше, јесте да додају превише неких зачина, да експериментишу. А нема грешке само ако се ставе основни зачини то су со, бибер у зрну, евентуално сушени зачини и ловоров лист. Забрањени су неки додаци као што су они за рибљу чорбу, ароматичне траве, чоколада која се додаје за боју”, казао је председник жирија Милош Чолић иначе члан Асоцијације шефова кувара Србије и наставник куварства у Економској школи у Ваљеву.
Фото: ГЗС
Због тога јучерашња признања могу се схватити веома озбиљно јер су одмах одузимани бодови онима који су користили нешто ван палате дозвољеног.
Победнички гулаш скували Кабларци
Прво место освојили су ловци са Каблара који су ове године скували најбољи гулаш.
На другом месту је екипа ,,Котлић фом Комирић”.
Треће место припало је екипи ,,Пријеворски подмладак”.
Оцењивао се и најлепше уређен штанд, највеселија екипа…
Фото: ГЗС
Тако је најлепша декорација отишла у руке Хариса, најудаљенија екипа "Пређа стил" Шетоње као поклон понела је тањирачу, "Пријеворски подмладак" награђен је као најмлађа екипа стоним котлићем док је екипа ,,Под липом,, понела епитет највеселије на осмој Гулашијади.
Наравно све је окончано јутрос пред зору будући да је дружење настављено под крцатим шатором Аца Попа где су се смењивала два оркестра, Моравци и Гоци бенд.
ГЗС
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.