Obeležena godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Obeležena godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
28.04.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Polaganjem lovorovih venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti juče je na grobu vojvode Stepe Stepanovića u Čačku obeležena



94. godišnjica smrti proslavljenog vojskovođe. Ceremoniji odavanja počasti prethodio je parastos, koji su služili sveštenici crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Gradom Čačkom.

U znak sećanja na velikog vojvodu, na njegov grob, lovorove vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane u ime Vlade R. Srbije, predstavnici Moravičkog upravnog okruga, lokalne samouprave, Policijske uprave Čačak, kao i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja građana za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vojvoda Stepa Stepanović bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji tokom perioda oslobodilačkih ratova koji su se odigrali između 1912. i 1918. godine. Njegovi najveći uspesi na bojnom polju bile su bitke na Jedrenu 1912. i bitka na Ceru 1914. godine. Doprinos vojvode Stepe Stepanovića pobedi srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu bio je nemerljiv. Bio je nosilac velikog broja visokih srpskih i stranih odlikovanja.

Vojvoda Stepa sahranjen je na Čačanskom groblju, 29. aprila 1929. godine, a poslednjem ispraćaju prisustvovao je i kralj Aleksandar Karađorđević.

GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.340.460 посета
Тренутно на сајту: 446 посетилац(a)