Serija „Heroji Halijarda” od večeras na RTS - u, priča o herojima, ali i o porodici koja prolazi kroz ratne podele 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Serija „Heroji Halijarda” od večeras na RTS - u, priča o herojima, ali i o porodici koja prolazi kroz ratne podele
Trenutno na sajtu: 436       |       Podeli:
16.03.2024 | 1 коментар(а)



Nova serija Radoša Bajića „Vazdušni most” od predstojećeg vikenda emituje se na Prvom programu



RTS-a. Radnja serije nas vodi u proleće 1944. godine kada se završava Drugi svetski rat, i u Pranjene, selo u podnožju Suvobora. Tamo se odigrava najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota, u istoriji svetskog vazduhoplovstva poznata kao operacija Halijard. Nikola Rakočević u seriji kao i u filmu „Heroji Halijarda”, tumači lik Mirka koji se pridružuje četnicima.

Kroz šest epizoda gledaoci će pratiti do sada neispričanu priču o herojstvu i beznađu, prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, ljubavi i dobroti, tragediji jednog vremena.

Mirko, čiji lik tumači Rakočević, je srednji sin Koste (Žarko Laušević) i Dušanke (Nela Mihailović), svojeglav i plahovit, ali i dobrodušan. U braku je sa Milicom, sa kojom ima dve ćerke, a i treće dete je na putu. Uprkos ideološkim suprotnostima, oseća veliku ljubav prema svom bratu Sretenu, za koga je spreman da da i život.

„Stalno je na terenu, što bi rekli, ali kažem, jako mu je važna porodica i negde cela ideja zašto se time bavi jeste da ta porodica jednog dana dobije nešto, što on zamišlja da bi trebalo da bude dobro za njih”, kaže Nikola Rakočević.

Među braćom ipak, postoji ideološko neslaganje.

„Pa to je naša ideološka podela između partizana i četnika. Koliko se sećam iz istorije, ne baš iz istorije, ovako više iz nekih drugih udžbenika, mislim da je bilo još više frakcija nego samo partizani i četnici, ali ostala je ta glavna podela. I tu su se negde, što se tiče bar Srbije i srpskog naroda, ljudi podelili na dva tabora, i nekako je to tako ostalo do dan, danas. Prosto to je nešto što apsolutno nije razrešeno na najbolji mogući način”, ispričao je glumac.

„Ni onda kada je to bilo završeno, ali u 1945. godine kada se rad završio i postala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, nekako se to nije razrešeno na pravi način i eto, mi dan, danas prosto imamo potrebu, znači 50 godina kasnije, 60 godina, 70 godina kasnije, imamo potrebu da pravimo filmove i serije na tu temu“, dodao je.

Okosnica čitave priče jeste odnos tri brata iz porodice Jović.

„Tako je, okosnica priče jeste zapravo porodica Jović, gde nije samo sukob između Sretena i Mirka. Sreten je inače u partizanima. Naravno, srpska porodica, jedan mora da ode u partizane, jedan ode u četnike. Ali negde mislim da je srž zapravo lik Žarka Lauševića, i to što je on uradio u toj seriji, a to je otac koji negde razume jednu i drugu stranu, jer su to njegovi sinovi, i prosto vodi ih na neku potpuno drugu stranu, i želi da im objasni da ta ideologija za koju se oni zalažu i zapravo ne samo zalažu, nego i ginu za nju, zapravo da nije najvažnija stvar na svetu, i pokušava da spasi trećeg najmlađeg sina Iliju, da mu ne dozvoli da upadne u tu priču i podele”, ispričao je Rakočević.

Film Heroji Halijarda je nedavno prikazan u Vašingtonu. O reakciji publike i posle premijere, gost Jutarnjeg programa kaže da je može uporediti sa nekom vrstom oslobođenja i mini-katarzom.

 

 

RTS / GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


serija heroji halijarda

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Maja

    Konačno! Bravo Radoše Bajiću!! Jednom neko i da glasno izgovori našu ljutu ranu:podele i kako nas lako može voditi na povodac neka belo- svetska fukara. Naši glumci su prosto neverovatni, iza sebe ostavljaju daleko mnoga zvučna imena sveta. I, neka mi oproste svi naši predivni, pretalentovani glumci iz ove serije što ću pomenuti s posebnim naklonom: Zarko Laušević, bogatstvo neprocenjivo i njegova virtuoznost!



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.304.670 посета
    Тренутно на сајту: 437 посетилац(a)