Ponovo radi Prirodnjački centar u Svilajncu, od aprila jedinstvena postavka „Vremeplov” koja vas uz pomoć holograma vodi na druženje sa dinosaurusima i pećinskim čovekom 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ponovo radi Prirodnjački centar u Svilajncu, od aprila jedinstvena postavka „Vremeplov” koja vas uz pomoć holograma vodi na druženje sa dinosaurusima i pećinskim čovekom
Trenutno na sajtu: 432       |       Podeli:
19.03.2024 | 0 коментар(а)



Svilajnac - Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu nakon višemesečne pauze, ponovo je otvorio vrata



za posetioce. Posetioce očekuje devet stalnih postavki, dino park sa replikama dinosaurusa u prirodnoj veličini, „kutak“ za najmlađe, restoran, igraonica, autentični ambijent i mnogo znanja, a od sredine aprila nova spektakularna, multimedijalna izložba, do sada neviđena na našim prostorima.

Prirodnjački centar Svilajnac, foto: GZS

„U pitanju je nova izložbena postavka ’Vremeplov’. Pratimo svetske trendove u muzejskom izlaganju, tako da će ova izložba biti jedna od najmodernijih izložbi u Srbiji ali i šire. Uvodi se najmodernija tehnologija za prikaz svih naučnih činjenica i eksponata i ta izložba se sastoji iz tri segmenta. U prvom segmentu ćemo objasniti oblast astronomije, tako da će posetioci pomoću tih novih tehnologija moći zapravo da budu u jednom svemirskom brodu i to ćemo dočarati audiovizuelnim efektima. Sledeća soba je imersivna (virtualna) u kojoj, pomoću projektora prolazimo celu geološku prošlost naše planete. Zamislite sobu u kojoj su na svim zidovima projekcije, tako da se vi zapravo nalazite u tom periodu o kome taj film govori. To je novi i najmoderniji način prikaza, budući da smo jedini u svetu koji prikazuju prirodne nauke na taj način. I poslednji segment jeste evolucija čoveka, gde ćemo imati priliku da se upoznamo sa hologramom homoerektusa, praistorijskog čoveka, tako da svi posetioci kada prolaze, unutar jedne pećine, imaće priliku da se susretnu i sa njim”, rekao je Stefan Radević, kustos Prirodnjačkog centra u Svilajncu.

On je istakao da je jedan od cilejva rada Prirodnjačkog centra popularizacija nauke, čemu će doprineti nova postavka, modernim tehnologijama i intekativnim prikazima nauke.

Kustos u Prirodnjačkom centru Stefan Radević, foto: GZS

„Ono što je nama kao prirodnjačkom centru jako bitno jeste da popularizujemo nauku mi moramo da uvodimo najnovije tehnologije, kako bi se i odraslima ali i našim najmlađim posetiocima dopale i približile te naučne činjenice. Tako će, kada uđu u imersivnu sobu, na podu biti projekcija lokvanja ili lotos i kako hodate tom sobom, ti lokvanji se pomeraju i to je efekat koji će biti zanimljiv našoj najmlađoj populaciji. Pored toga, na zidovima će moći da se vide dinosaurusi kako prelaze sa jednog na drugi zid, biće upotpunjeno zvučnim efektima. Mislim da će ovaj vid predstavljanja naučnih činjenica dovesti do još većeg broja posetilaca kao i da razvijamo svest o nauci, ekologiji i svim onim čime se prirodnjački centar zapravo bavi”, kazao je Radević.

Nova postavka biće dostupna oku posetilaca Pridrodnjačkog centra od aprila meseca, o čemu će svi ljubitelji prirode i dinosaurusa ali i svi oni koji žele da po prvi put dođu u Svilajnac biti blagovremeno obavešteni na nalozima samog centra na društveni mrežama.

„Prirodnjački centar predstavlja jedinstvenu celinu. Ovde možete naučiti nešto novo, možete se zabaviti, možete odmoriti u našem parku. Neretko volimo da kažemo da kroz igru i zabavu učimo neke ozbiljne stvari”, zaključio je Radević.

 

 

GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


svilajnac prirodnjacki centar izlozba hologram dinosaurusi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.328.955 посета
Тренутно на сајту: 433 посетилац(a)