Vredan prilog kulturi sećanja, predstavljena izdavačka delatnost čačanske Gimnazije 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Vredan prilog kulturi sećanja, predstavljena izdavačka delatnost čačanske Gimnazije
Trenutno na sajtu: 368       |       Podeli:
09.06.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je u saradnji sa čačanskom Gimnazijom



program „Istočnici” koji je održan u četvrtak, 8. juna. Tokom večeri predstavljena je izdavačka delatnost ove obrazovne ustanove, a posebna pažnja je bila posvećena novim izdanjima „Ravnoapostolnome u čast” i „Mesto i uloga novca u književnim delima” iz edicije „Gimnazijski istočnici”. O vrednim publikacijama govorili su profesori književnosti i srpskog jezika Vladimir Dimitrijević i Slobodan Nikolić.

U okviru ove značajne edicije, odnosno biblioteke koja je pokrenuta 2014. godine objavljeno je ukupno osam knjiga. Prema rečima prof. Dimitrijevića to je jedan vrlo lep prilog kulturi sećanja i zahvaljujući profesorima Gimnazije, rukovodstvu i bivšim učenicima knjige su objavljene čime je i prepoznata vrednost formiranja ove biblioteke. On je istakao da bi jedna ovakva edicija bila velika čast i za mnogo veće sredine od naše, jer tu nije reč samo o istoriji jedne škole, već gotovo o dvovekovnoj istoriji jednog naroda u malom.

„Sve ove knjige su primer kako makroistorija oslikava mikroistoriju. Moj utisak je da u ovom vremenu, u kome se sve ruši i pamćenje nestaje, ovakve stvari postaju neophodnost i to je više nego očito. Iskreno se nadam da će ova biblioteka nastaviti da živi, jer mi ne samo da objavljujemo knjige o znamenitim profesorima, već i učenicima i njihovim postignućima i mnogi tekstovi imaju vrlo visoku književno-umetničku vrednost”, kazao je Vladimir Dimitrijević.

O osam knjiga, koliko ih je do sada objavljeno u ediciji „Gimnazijski istočnici", govorio je prof. Slobodan Nikolić. Od 2014. godine pa naovamo izdate su publikacije: „Ptico, dovešću te do reči”, „Kuća naše mladosti”, tri toma „Časa obnove”, „Pupin, Tesla i američki Srbi”, „Ravnoapostolnome u čast”, „Mesto i uloga novca u književnim delima”.

Nikolić je zahvalio pojedincima bez čije finansijske i svake druge podrške ova izdanja ne bi ugledala svetlost dana, naglašavajući koliko je važna misija koja podstiče oživljavanje ne samo profesora, već i učenika koji su nekada prolazili gimnazijskim hodnicima, i da se tim činom nostalgija vraća i u naše duše.

„Primarna misao je da uzdignemo ono što je važno i što je davno otišlo od nas, da vaskrsnemo sva ta lica i reči koja su odzvanjala našom Gimnazijom”, istakao je prof. Slobodan Nikolić.

Prema rečima ova dva profesora, koja su i priredila većinu publikacija, u pripremi je materijal i za četiri nove knjige.

 


Glas zapadne Srbije

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak biblioteka gimnazija izdavastvo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.123.134 посета
Тренутно на сајту: 368 посетилац(a)