Градња без дозволе - станари са проблемима 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Градња без дозволе - станари са проблемима
Trenutno na sajtu: 662       |       Podeli:
05.10.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Око 30 станова у Немањиној улици бр 34-38, оштећено је током надоградње објекта, за коју инвеститор није имао грађевинску дозволу.
Зграда у Немањиној улици, фото: ГЗС

Радови су обустављени након решења грађевинске инспекције, али са одласком радника остали су сви проблеми недовршених радова. Станари страхују да ће, ако се ускоро не пронађе решење, штета бити још већа.

Руиниран стан на последњем спрату, фото: ГЗС

„Овде има 30 породица, много мале деце. Зграда је пуна влаге, зидови су мокри, на плафону је отвор кроз који се слива вода кад год пада киша. На самом крову још увек се налазе делови лима који нису причвршћени, зар треба нешто да се догоди да би се реаговало", прича за ГЗС станарка зграде Александра Мишић.

Ништа боља ситуација није ни у стану Душана Продановића, који се међу првима уселио у зграду давне 1966. године. Његов стан је на првом спрату, али вода која се слива нађе свој пут.

„Прокишњава и вода се слива низ прозоре. Паркет се подигао до пола собе. Не вреди да сређујем кад и најмања киша донесе нове проблеме, морамо да скупљамо воду и по зидовима и по поду", испричао је Душан.

Станари зграде у Немањиној, фото: ГЗС

Станари три улаза у Немањиној улици од броја 34 до 38, пре две године потписали су сагласност инвеститору Милошу Гајићу за надградњу зграде. Станари би добили интерфон и фасаду, а инвестотир би надградио спрат, поткровље и урадио коси кров.

„С обзиром на то да је зграда из 1964. године и да радови на њој никада нису извођени, да је прилично стара и урушена, одлучили смо да прихватимо предлог. У јулу прошле године почели су радови, али смо убрзо сазнали да градња не може да се настави због тога што инвеститор нема грађевинску дозволу. При том у октобру прошле године када су радници подигли равни кров са зграде, пала је обилна киша и потопила неколико станова на четвртом спрату. Тада су почели сви проблеми. Људи са последњег спрата су исељени, и већина њих сада станије приватно", причају станари на састанку који је у ходнику зграде одржан са циљем да се реши проблем.

Инвеститор Милош Гајић је радове почео без грађевинске дозволе, па је грађевинска инспекција у јануару обуставила радове.

Шеф грађевинске инспекције у Чачку Живадинка Живковић, фото: ГЗС

„Грађевинска инспекција је на позив станара изашла на лице места, извршила инспекцијски надзор и констатовала да су изнад четвртог спрата изведени радови, уклоњен равни кров и урађена армирана бетонска плоча у дебљини од 30 центиметара. У даљем поступку донели смо решење којим се забрањује даље извођење радова и налаже инвеститору да у року од 30 дана врати објекат у првобитно стање, што он до данас није учинио. Против инвеститора је поднета кривична пријава, а о затварању градилишта обавештена је и полиција", изјавила је за ГЗС Живадинка Живковић, шеф грађевинске инспекције у Чачку.

Станари су апеловали на надлежне службе да преиспитају могућност издавања грађевинске дозволе, пошто обустављање радова на објекту њима доноси највећу штету.

„Питам се ко ће овим људима којима су оштећени станови да надокнади штету, ако инвеститор оде. Ко? Ми, сами? Тешко. За издрагњу крова потребно је најмање 500.000, а овде 40 посто станара није платежно способно", запитали су станари, који су тражили да им из урбанизма одговоре на питање зашто инвеститор није добио дозволу и да ли је на тој локацији могућа доградња зграде.

Начелница ГУ за урбанизам Весна Дмитрић, фото: ГЗС

Начелница ГУ за урбанизам Весна Дмитрић изјавила је да је инвеститор поднео идејно решење које није у складу са правилима градње на тој локацији, и да због тога није могао добити грађевинску дозволу.

„Милош Гајић обратио се 2016. године Градској управи за урбанизам, за информацију о локацији а затим и за локацијске услове за надградњу и реконструкцију постојеће зграде у Немањиној улици.

Урбанизам је издао локацијске услове по том захтеву, али са негативним закључком у смислу могућности издавања грађевинске дозволе, што значи да је инвеститор поднео идејно решење које је било у супротности са важећим правилима градње и уређења за ту зону. Конкретно се ради о недостатку паркинг места на постојећој локацији за број станова које он планира да изгради на тој локацији. Инвеститор са таквим идејним решењем једино може да добије дозволу када дође до измене планског документа Генералне регулације Центар", изјавила је за ГЗС Весна Дмитрић, начелница ГУ за урбанизам, и додала да се усвајање тог планског акта очекује за неколико месеци.

Инвеститор Милош Гајић, који је обећао да ће дати изјаву за Глас западне Србије, и објаснити зашто је почео радове без грађевинске дозволе и како ће решити проблем у Немањиној улици, није се јављао на телефон.

Станари зграде страхују да су препуштени сами себи.


ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.824.035 посета
Тренутно на сајту: 662 посетилац(a)