Vučić: Do kraja 2024. spojićemo Čačak i Kraljevo 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Vučić: Do kraja 2024. spojićemo Čačak i Kraljevo
Trenutno na sajtu: 424       |       Podeli:
29.04.2023 | 0 коментар(а)



Gradeći svaki novi put, mi kao da gradimo čitav novi svet, svet događaja, situacija i susreta



 rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav, uz fotografiju sa dela Moravskog koridora od Pojata do Makrešana.

Vučić je stigao na sastanak sa predsednicima 10 opština koje se nalaze duž tog putnog pravca.To su opštine Trstenik, Kruševac, Vrnjačka banja, Ćićevac, Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Kraljevo, Čačak i Vrnjačka banja.

Moravski koridor, od Pojata do Preljine, biće najmoderniji i najširi autoput u Srbiji, pošto će biti širi od postojećih autoputeva za ukupno 1,6 metara.

Moravski koridor će povezati tri okruga - Rasinski, Raški i Moravički sa koridorima 10 i 11, odnosno sa autoputem Beograd - Niš i autoputem "Miloš Veliki".

Moravski koridor širi industrijske zone i dovodi strane investitore

Izgradnja Moravskog koridora i otvaranje dela auto-puta Pojate-Makrešane je najvažnija za širenje industrijskih zona, dovođenje stranih investitora i razvoj tog kraja, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prolazeći u panoramskom autobusu sa više članova Vlade Srbije tom deonicom Moravskog koridora.

"Ovaj auto-put je najširi, širi je za 1,60 metara od drugih i biće širok 30 metara, digitalizovan je, svuda su stubovi za 4G a biće i za 5G mrežu kada je bude", rekao je Vučić.

Dodao je da nema dodatnih radova oko puta jer su izviđači Behtel i Enka sve uradili kako treba.

Prema njegovim rečima Kruševac, kao osmi grad po veličini u Srbiji, ovim dobija puno, ali i Ćićevac, Varvarin, Trstenik kao i svi oni koji idu na Kopaonik, u Vrnjačku Banju, Kraljevo...

Najavio je da će do oktobra biti završeno dodatnih 10,7 kilometra do Koševa i da je današnje otvaranje deonice Moravskog koridora velika stvar za "čarapane", koji su ovo sanjali 50, 60 godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Moravski koridor važan jer spaja istok i zapad Srbije.

"Ako krenete iz Užica, odete do Čačka, onda se opet vratite na auto-put i očas ste u Nišu. Nekada je bilo potrebno četiri i po do pet sati, sada dva i po sata. Ovo jeste srce Srbije i ne možete da računate samo na Kruševac, Trstenik, Kraljevo, Čačak, ono što je na samom auto-putu, već i širi region Kragujevca, ceo rasinski okrug, deo raškog", rekao je Vučić vozeći se panoramskim autobusom na delu Moravskog koridora od Pojata do Makrešana.

On je dodao da pola miliona ljudi živi na tom koridoru, a mnogo više će suštinski biti povezan sa Beogradom, Nišom i zapadnom Srbijom.

"Put izgleda odlično, sve je čisto i uredno, elastične ograde su postavljene. Prelepa nam je Srbija, videćete obaloutvrde kada budemo prelazili Zapadnu Moravu, sve je čistije, kao da smo u Švajcarskoj", rekao je Vučić.

Kako je rekao, privrednicima nikada nije bilo jednostavno, jer su morali da obilaze Ćićevac, Stalać, ali da će izgradnja tog auto-puta doprineti kompletnom privrednom napretku.

"Deonica je duga 16,8 km, a širina puta je 30 metara, pogledajte samo koliko je potrebno kamena. Mnogo sam srećan kada vidim sve ovo, pokoljenja o delima sude i zaista sam ponosan. Fantastično urađen auto-put. Osvetljenje, led svetla", naveo je Vučić.

On je dodao da će vozači moći da na auto-putu dobiju sve informacije: moći će da dobiju informaciju da je kiša za toliko kilometara, restoran za toliko kilometara, manastir Ljubostinja na toliko, zastoj na tom izlazu, klizavo, magla...

"Sve je prikopčano na bežični internet na 4G, a uskoro verujem i na 5G mrežu, potpuna digitalizacija, komunikacija među vozačima i sve što je neophodno", rekao je Vučić.

Moravski koridor će povezati tri okruga - Rasinski, Raški i Moravički sa koridorima 10 i 11, odnosno sa autoputem Beograd - Niš i autoputem "Miloš Veliki".

Ta saobraćajnica povezaće sve veće gradove centralne Srbije gde živi više od pola miliona ljudi: Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac. Takođe, Moravski koridor će trajno rešiti pitanje poplava, pošto će biti regulisani tokovi reka u ovom delu Srbije, a pre svega Južne i Zapadne Morave.

Najsavremeniji autoput biće izgrađen "na tri Morave" i u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara.

Moravski koridor čine tri deonice: Pojate - Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac - Adrani u dužini od 53,88 kilometara i Adrani - Mrčajevci - Preljina dužine 30,66 kilometara.

Autoput se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a imaće 11 petlji, 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

 

 

GZS / Тanjug

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.431.762 посета
Тренутно на сајту: 425 посетилац(a)