Бурне реакције званичника на изјаву Амфилохија да Вучићева политика вода издаји Косова 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Бурне реакције званичника на изјаву Амфилохија да Вучићева политика вода издаји Косова
Trenutno na sajtu: 411       |       Podeli:
08.01.2018 | 0 коментар(а)



Изјава митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића, који је изразио бојазан

да политика председника Србије Александра Вучића, води "издаји Србије и Косова", изазвала је бројне и бурне реакције. Митрополит Амфилохије сматра и да председник унутрашњим дијалогом о Косову, покушава да смањи своју одговорност.

Реаговали су министар одбране Александар Вулин, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, потпредседница Владе Србије, Зорана Михајловић...

Фото: Министарство одбране

Вулин: Клетве Амфилохија нису ојачале ни једног Србина на Космету

Од клетви Амфилохија ни један Србин на Косову и Метохији није ојачао, али је од напора Александра Вучића  косовска независност постала много слабија, оценио је данас министар  одбране Александра Вулина у изјави за јавност достављеној медијима.

"Амфилохије Радовић је Александра Вучића и мене два пута живе сахранио, држећи нам опела и против и људских и против Божјих закона", рекао је Вулин, реагујући на изјаву митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића, који је изразио бојазан да политика председника Србије Александра Вучића, води "издаји Србије и Косова",

"Када је КиМ заиста био издан и напуштен, Амфилохије Радовић није сахрањивао живе и није бацао клетве на оне који су забрањивали српско име у Црној Гори и признали Косово као независну државу, а правдали и хвалили НАТО бомбардовање", саопштио је Вулин.

Он је навео да је Вучић, као нико до њега, ујединио Србе, заштитио Републику Српску, прешао преко старих подела, усудио се да каже да неће бити поновљене и некажњене Олује, Јасеновац, Мартовски погром.

"Напади због такве политике су стизали и стизаће, а истина да је Србија јача него што је била у време бацања клетви Амфилохија Радовића, остаје и остаће", истакао је Вулин.

Ђурић: Изјаве Амфилохија - наручен напад

Изјаве Амфилохија против председника Србије наручени су напад и дисквалификују свакога ко на тај начин иступа као представник црквених власти, сматра директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Фото: Танјуг, Зоран Жестић

"Лично сматрам да је ствар о нарученом нападу и да је реч о чину који, понављам, дисквалификује сваког оног ко на тај начин иступа као представник црквених власти, чини га једним човеком који се бави опозиционим политичким деловањем на један вулгаран и непримерен начин", рекао је Ђурић гостујући на телевизији "Пинк".

Ђурић наводи да је у питању човек који је два пута "живом Александру Вучићу држао опело", а да се овом изјавом сврстао у ред политичара.

"Прешао је из реда црквених великодостојника у ред људи којима српски интереси нису на срцу и нису наклоњени. Коме може бити у интересу да се Срби деле, да се у моменту када се коначно, после толико година, људи у Србији окупили око одређених идеја и око циљева и када држава коначно почиње да делује и на јачању српских позиција у региону", поручио је Ђурић.

Он истиче да га је срамота као верника и као Србина када чује да неко ко носи одору Српске православне цркве, говори на "један нецрквени и срамотан начин".

Историјски гледано, према његовим речима, Амфилохије је у политичком смислу увек подржавао опцију чији је резултат да је Срба увек било мање и у Црној Гори и на другим местима.

"Тамо где се председник Вучић бавио политиком и где се бави политиком, хвала Богу, тамо Срба нема мање, тамо позиције Србије јачају, тамо утицај Србије јача и то очигледно смета онима, који су од Амфилохија наручили овакав напад", поручио је Ђурић.

Селаковић: Вучић неће водити политику додворавања Амфилохију

Вучић неће водити политику својих претходника додворавања Амфилохију, која је довела до све мањег броја Срба на КиМ, већ ће наставити политику која води повећању броја Срба у јужној српској покрајини, додао је Никола Селаковић.

Фото: Министарство правде

Он је казао да изјаву Амфилохија може да анализира сатима и да је реч о човеку који је живом Вучићу два пута држао опело.

"Шта друго можете да очекујете. Он није Вучића осудио због нечега што је урадио, он о председнику није говорио ’учинио је то и то и то представља издају’. Он се бавио човек враџбинама, он је говорио о неким неизвесним стварима, о нечему што није дух православља", нагласио је Селаковић.

Вучић се, како каже, није додворавао ни београдској чаршији, ни онима који су Београд увалили у дугове, па није хтео ни Амфилохију Радовићу.

"Када погледате историјат од Милошевића, Мила Ђукановића и Амфилохијеве политике затезања, а затим попуштање и све мање Срба на КиМ и у Црној Гори. Са друге стране, Вучићеву политику води повећања броја Срба на КиМ", нагласио је он.

Селаковић је уверен да председник Србије неће наставити политику својих претходника додворавања "Амфилохију, Григорију и њима сличним".

"Уверен сам да ће наставити политику која помаже Грачаницу и Дечане и Бањску...и која је дала највећи допринос изградњи храма Светог Саве", каже Селаковић.

Он је навео да ће унутрашњи дијалог о КиМ бити настављен и током јануара и да за четири године, колико Вучић води преговоре са Приштином, није било етнички мотивисаног убиства ниједног Србина, те да је то политика "За разлику од претходне политике, која је довела до тога да Срба буде све мање и да напуштају КиМ. У последњих 3, 4 година имамо више Срба, то сведочи да је и 10 и 100 година дијалога боље од једног дана сукоба", закључио је Селаковић.

Михајловић: Косово није тема на којој ће Амфилохије делити људе на патриоте и издајнике

"Питање Косова не треба да буде питање око кога ће нас било ко, па и митрополит Амфилохије, делити на "издајнике" и "патриоте", већ питање око кога сви треба да се окупимо како бисмо пронашли најбоље решење за наше грађане и будућност Србије", изјавила је потпредседница Владе Србије, Зорана Михајловић.

Фото: Влада Србије

Она је додала да је председник Србије Александар Вучић "последњи човек у Србији коме се може рећи да не води рачина о Косову и нашим грађанима који тамо живе."

"Само што за разлику од неких других који су лупањем у груди патриотске користили Косово за добијање политичких поена, али и за стицање великог новца, док је све више Срба напуштало Косово, Вучић конкретно помаже опстанак и безбедност наших грађана. А најбољи резултат је да се највише деце у Србији управо рађа на Косову и да није било ниједног етнички мотивисаног убиства наших грађана", каже Михајловићева.

Потпредседница Владе очекује да ће, како се унутрашњи дијалог буде ближио крају, тако и појачавати напади националиста на Вучића.

"Председник Вучић има велику подршку грађана за европску политику и политику мира и регионалне сарадње коју спроводи и од ње неће одустати. Председник се, како је већ неколико пута рекао, неће мешати у црквене ствари, као што ни митрополит Амфилохије неће водити државну политику Србије", каже потпредседница Михајловић.

СПС "верује да је изјава Амфилохија његов лични став а не званичан став Српске православне цркве"

Социјалистичка партија Србије верује да изјава коју је дао Амфилохије представља његов лични став и израз само његовог анимозитета а не званичан став Српске православне цркве.

У саопштењу за медије СПС наводи да подржава иницијативу председника Вучића о унутрашњем дијалогу о КиМ, а чији је циљ да се изнађе правично решење за судбину српског народа и наших светиња у јужној Покрајини, те да је жеља те странке да се изнад свега одржи јединство нашег народа и државе по овом важном питању, а не да се изазивају нови конфликти и међусобно оптуживање.

Због тога, како наводе, позивају митрополита да се уздржи од изношења личних ставова о унутрашњем дијалогу о Косову јер његове речи, како кажу, нису у складу са духом хришћанске толеранције и међусобног уважавања о којима највише говоримо током ових Божићних празника.

Чотрић: Амфилохије апелом брани оно у чему је учествовао

Потписници Апела за одбрану Косова и Метохије, укључујући Амфилохија, прећуткују да су управо они били она "духовна елита" Срба која је пре две деценије "служила као погонско гориво сулуде политике ондашњег режима", изјавио је данас народни посланик Александар Чотрић, поручујући им да су закаснили две деценије.

И митрополит Амфилохије и остали потписници Апела, истиче Чотрић, тада је требало да апелују на Слободана Милошевића да прекине с политиком која је неизбежно провоцирала сукоб са НАТО алијансом и водила губитку Косова и Метохије.

Потписници Апела прећуткују и Милошевићеву безусловну капитулацију у Куманову 9. јуна 1999. године, наводи Чотрић, те закључује да они сада бране управо "оно што њиховом кривицом више немамо", а тиме нас, додаје, гурају у нову несрећу и да изгубимо и оно што имамо.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић припремио је Апел за одбрану Косова и Метохије којим апсолутно игнорише унутрашњи дијалог који је иницирао председник Александар Вучић, те сматра да је замрзнут конфликт једина разумна одлука.

Већи део текста у том документу упућен је управо председнику Србије, којег Амфилохије подсећа да је дао заклетву на Јевандељу, те поручује да би без Косова и Метохије Србија била не само "осакаћена већ трајно поражена".

Вучић о Амфилохијевој и другим оптужбама 14. јануара

Председник Србије неће коментарисати изјаву Амфилохија до 14. јануара, када ће на Јавном сервису говорити и о тој и о другим оптужбама на његов и рачун тима који води.

Танјуг је данас више пута покушао да добије коментар председника,  а из Кабинета председника је речено да о томе неће говорити до 14. јануара.

"Тада ће на Јавном сервису говорити и о тој и о свим другим оптужбама на његов и рачун тима људи који води", речено је Танјугу.

Извор: Танјуг, РТВ




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.454.469 посета
Тренутно на сајту: 410 посетилац(a)