Отворена изложба слика Душана Старчевића у Културном центру Златибор 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Отворена изложба слика Душана Старчевића у Културном центру Златибор
Trenutno na sajtu: 512       |       Podeli:
02.02.2022 | 0 коментар(а)



Чајетина -У Галерији Културног центра Златибор свечано је отворена изложба академског сликара, Душана Старчевића.

Реч је о акварелима из три циклуса чије су теме вода, светлост и стене.

Познаваоци уметности у нашој земљи и у земљама региона, већ пет деценија одразе својих емоција траже и налазе у Старчевићевим сликама. Овом приликом, први пут у простору Галерије Културног центра, уметник се представио својим препознатљивим стилом пејзажисте. На отварању, посетиоцима се обратила Андријана Андријашевић, кустос ове изложбе, која је уз свеобухватно тумачење историчарке уметности Катарине Доганџић-Мићуновић, све присутне увела у ликовну поетику акварела.

Фото: ТОЗ

Ова изложба представља тек део уметниковог богатог опуса, у којем се доказао у готово свим сликарским техникама. Међутим, постоји нит која чврсто повезује све фазе Старчевићевог рада, а то је доследност у одбрани сликарства као духовног чина, као и става да је уметност заснована на сталним променама. Поред уља на платну, а на овој изложби су и два златиборска предела у тој техници, у том времену настао је низ циклуса акварела. Ови акварели сугеришу ненастањене пределе у којима је сликар једини, невидљиви посматрач, што овим делима даје романтичарски тон визије усамљеног уметника у природи.

„Акварел је најсензибилнија техника и он ме и даље због тога привлачи; даје велике могућности. Јесте захтевна, али када прођемо тај период да је савладамо, прихватимо и да она нас прихвати, онда нема проблема, онда идемо на тај пут ка светлости, пут ка уметности“, каже Старчевић.

Слике нису једино добро које је Старчевић посветио уметности. Учесник бројних ликовних манифестација, био је и међу оснивачима неколико уметничких колонија. Од 2001. до 2008. године био је директор Градске галерије у Ужицу, која је током тог времена угостила бројне изложбе врхунских остварења сликарства, графике и скулптуре, док је Душаново сликарство тих година било представљено, између осталог, и на париском Јесењем салону. Након тога уметник је још неколико година посветио раду у просвети, да би данас сликарство поново било његов најважнији посао, у миру и радости коју можда само уметност може да подари професији.
Изложба ће бити отворена 16. фебруара 2022. године, након чега ће у Галерији бити изложена дела Драгољуба Каплановића.

 

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


IZLOZBA SLIKA DUSAN STARCEVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.426.569 посета
Тренутно на сајту: 513 посетилац(a)