Будућност Чачана почиње у Прељини 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Будућност Чачана почиње у Прељини
Trenutno na sajtu: 716       |       Podeli:
27.01.2017 | 0 коментар(а)



Чачак – Градска управа у Чачку наумила је да подигне индустријску зону на месту садашњег хиподрома у Прељини, девет километара од града,

и окрене нову страницу у привредном животу овог краја. У наредне четири седмице ту новост требало би да аминују скупштине града Чачка и Клуба за коњички спорт „Миленко Никшић” како преноси Политика”.

- И до сада сам, скоро свакодневно, разговарао са пословним људима спремним да овде уложе капитал у отварање нових погона. Почетком марта, кренућу ка неколико европских градова, на нови круг преговора, и тада тачно моћи да им кажем шта имамо и шта нудимо – изјавио је за „Политику” Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Поступак превођења у јавну својину хипродрома, који обухвата укупно 22.12,26 хектара, улази у завршницу, али није био једноставан. Наиме, правоснажним решењем Основног суда у Чачку од 16. априла 2015. КК „Миленко никшић” обавезан је да бившим власницима земље исплати накнаду за површину од 2.56,92 хектара у укупном износу од 89,9 милиона динара. Толики новац клуб, разуме се, нема, па је затражена помоћ града.

Тако је настао предлог градске управе, упућен клубу, да се у јавну својину Чачка пренесе највећи део хиподрома – 18.11,49 хектара, а то је углавном садашња стаза за галопере и простор око ње, док би клуб и даље користио 4.00,77 хектара, у залеђу где су штале.

Међутим, и та површина припашће граду који је, по овом предлогу, спреман да обезбеди нови терен за хиподром, нешто јужније такође у Прељини, и ближе аеродрому „Раван”. То је парцела од 16,5 хектара, где би клуб преселио штале и изградио нову стазу, највероватније за касаче. Чачак би, такође, из градског буџета исплатио оних 89,8 милиона бившим власницима земљишта.

За нас је, дабоме, најважније, да привучемо улагаче, запослимо наше становништво и унапредимо привредне прилике читавог краја. Тако би се, сигуран, сам, сав уложени новац брзо вратио у буџет града – истиче Тодоровић.

Хиподром у Прељини за време „Штрапаријаде 2013”

Припремио је и план од десет корака за подизање те индустријске насеобине – од доношења одлуке, преко опремања, истраживања тржишта, начина финансирања, до представљања зоне у јавности.

- Имамо радну снагу а сада већ и неупоредиво боље саобраћајне везе на више начина. Недалеко је аеродром „Морава” у Лађевцима, а мерењем смо утврдили да од петље новог ауто - пута у Прељини до будуће зона има само 2.100 метара. Уз све то, верујем да ће на овом подручју већ на лето да буде подигнута трафостаница велике снаге. Њена вредност мери се милионима евра и то ће бити подршка наше Србије чачанском крају.

Као и многи српски градови, Чачак се у минулим годинама суочавао са све већом незпосленошћу, што подразумева и пад привредног живота, па је за четврт века овде угашено 12.000 радних места више него што је отворено. Републички завод за статистику документује да је 1988. године на подручју града Чачка (тада општине) било 38.768 запослених, док је 2010. године на истој територији регистрован само 26.571 мештанин са запослењем. Највећи пад је у привреди града, са 33.379 на 14.591 радника, а поврх тога, осамдесетих на пример, многи Чачани радили су у фабрикама других општина, свакодневно путујући на посао у Горњи Милановац, Лучане, Краљево или Крагујевац. При томе је број становника Чачка растао са 110.676 (по попису 1981) на 114.809 (2011. године).

На то се надовезала и неуспешна приватизација (прва 20. децембра 2002, последња 11. децембра 2009.) која је у Чачку створила више губитника но срећника. Градска управа за локални економски развој објавила је пре три године да је од 60 друштвених предузећа, затечених у граду на почетку овог века, 16 отишло у стечај јер није било заинтересованих купаца а продата су 44, од којих је још 17 накнадно банкротирало или уведено у стечај. То је, показало се на крају, била продаја упола цене. Јер, укупна вредност 44 понуђена предузећа процењена је на 5,58 а продата су за 2,86 милијарди динара. Ако се за средњи курс узме 80 динара = 1 евро, произилази да су привредна друштва која вреде 70 продата за 35 милиона евра, а у њима је у тренутку приватизације било 4.640 запослених.

Политика, Г.Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.082.229 посета
Тренутно на сајту: 714 посетилац(a)