Petronijević: Grad Čačak, povodom Međunarodnog Dana voda: Voda Globalni izazov - lokalno rešenje 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Petronijević: Grad Čačak, povodom Međunarodnog Dana voda: Voda Globalni izazov - lokalno rešenje
Trenutno na sajtu: 435       |       Podeli:
22.03.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - S obzirom na to da je danas Svetski Dan voda u Čačku se održava interaktivna



naučna konferencija pod sloganom „Voda: Globalni izazov - lokalno rešenje”.

„Naša ideja je da okupimo najrelevantnije predstavnike, kako akademskog sveta, tako i svih relevantnih republičkih institucija, naših dragih kolega iz grada Čačka, ali i kolega iz drugih gradova koji učestvuju u ovoj stručnoj konferenciji u našem gradu. Ono što je nama cilj, jeste da na neki način pokažemo kako izgleda neraskidiva veza između pre svega naučnog aspekta sa jedne strane, a sa druge privrdede, odnosno korišćenja visokih tehnologija kada je u pitanju upravljanje vodom”, rekla je Marijana Petronijević, pomoćnica gradonačelnika Čačka za zaštitu životne sredine.

Imajući u vidu da je danas Svetski dan voda, s toga je to između ostalog i razlog za jednu ovako važnu naučnu konferenciju na kojoj su i predstavnici agencija za zaštitu životne sredine.

„Na naše veliko zadovoljstvo tu su i Zavod za Javno zdravlje Čačak, koji će govoriti o kvalitetu vode kada je reč konkretno o gradu Čačku, takođe, Javno preduzeće „Rzav”, Srbija vode, Republički hidrometeorološki zavod, a sa druge starne i privrednici koji predstavljaju primer dobre prakse kada je reč upravo o ovom pitanju upravljanja vodama”, pojasnila je Petronijević.

Svaka kap vode je dragocena, svaka kapljica se broji, voda je globalni izazov, a lokalno rešenje.

 „Što se tiče kvaliteta vode u Čačku, možemo slobodno da kažemo da pijemo zdravu vodu i upravo za to je nadležan naš Zavod za javno zdravlje koji vrši redovan monitoring kvaliteta vode. Naravno, tu je i sistem Rzav sa kog se Čačak snabdeva vodom koji možemo slobodno reći da beleži kvalitetnu vodu, ali da bi smo čuli nešto više o samim tim aspektima, kakava je voda u Čačku i našem regionu, pa i u samoj državi, imaćemo priliku upravo danas na današnjoj konferenciji da ukažemo sa kojim se to izazovima suočavamo kada su u pitanju vodni resursi, i na koji način ih možemo rešavati. Upravo iz svih tih razloga sam odlučila da se ova konferencija zove „Globalni izazov, a lokalno rešenje”, jer negde zajedničkom sinergijom i naučnika i struke i sa druge starne privrednika koji su i te kako zainteresovani da učestvuju u ovom pitanju, možemo da ostavrimo najbolje rezultate”, rekla je Petronijević.

Vredna su pomena dva ugovora koja su pre nekoliko dana sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine potpisana, koja zapravo imaju za cilj realizaciju projekta čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha.

 „Jedan ugovor tiče se smanjenje zagađenja vazduha iz individualnih ložišta, koja u gradu Čačku tokom zimskih meseci predstavljaju zaista veliki izvor zagađenja, da naši građani zamene nečiste enregnete, a sa druge strane menjamo i kotlarnicu u Mašinsko - saobraćajnoj školi”, zaključila je Petronijević.

Uključenje emitovano u emisiji „Jutro” na Prvoj televiziji:

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dan voda marijana petronijević čačak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.328.595 посета
Тренутно на сајту: 436 посетилац(a)