Весић: У наредних 10 година реконструисане пруге, мање загађење 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Весић: У наредних 10 година реконструисане пруге, мање загађење
Trenutno na sajtu: 436       |       Podeli:
20.02.2023 | 0 коментар(а)



Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре изјавио је, приликом уручења награде 1.500.000-ом путнику воза Соко,

да ће у наредних десетак година српске пруге бити реконструисане што ће допринети да се смањи загађење.

Весић је рекао да Европска унија такође улаже све више у железницу и да имају план да у наредних десетак година удвоструче број колосека.

"Србија прати тај тренд. Потписаћемо уговоре о изградњи брзе пруге према Нишу, то значи да ћемо имати брзу пругу између Ниша и Будимпеште. Недавно сам са мађарским колегом Јаношом Лазаром разговарао око тога како да уредимо граничне прелазе када крене воз између Београда и Будимпеште", рекао је Весић и додао да ће мађарски гранични прелаз бити у Београду, а српски у Будимпешти.

Мада, како је рекао, очекујемо да ћемо до тада бити чланица ЕУ, па нећемо ни имати потребе за тим, али и ако не будемо чланице, онда ће бити уређено тако да ће се из Будимпеште директно ићи у Београд и обрнуто.

"То јесте суштина брзог воза", рекао је Весић.

Према његовим речима, ради се такође реконструкција пруге Београд-Бар, од Ваљева до Врбнице, радиће се реконструкцију пруге Ниш-Димитровград током ове године, затим обилазница око Ниша, а потписаће се у наредним годинама са ЕУ и реконструкција брзе пругу до Прешева.

"Радимо реконструкцију пет регионалних пруга које су дужине преко 600 километара. Као што можете да видите, доћи ћемо у ситуацију да у наредних десетак година наше пруге буду реконструисане и да се саобраћај одвија на пругама што доводи до мањег загађење и до бољег пословања железнице", рекао је Весић.

Како је казао, будућност железнице није само превоз путника већ и карго превоз.

"Завршили смо са ЕУ интермоделни терминал у Батајници, радићемо нови и у Макишу и трудићемо се да Србија постане логистички хаб овог дела Европе", рекао је Весић.

 

 

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pruga vesic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.363.590 посета
Тренутно на сајту: 437 посетилац(a)