Повећан број прегледа у Прибоју и Пријепољу, заражени и здравствени радници 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Повећан број прегледа у Прибоју и Пријепољу, заражени и здравствени радници
Trenutno na sajtu: 397       |       Podeli:
27.01.2022 | 0 коментар(а)



Прибој/Пријепоље - Ни ове две општине на Лиму није заобишао нови талас Корона вируса,
Дом здравља у Прибоју, Фото: ГЗС

па је и у њиховим здравственим установама забележен пораст броја прегледа, а самим тим и броја новозаражених.

Због повећаног броја прегледа у прибојској ковид амбуланти повећан је и број медицинских радника, па сада и у првој и у другој смени раде по три екипе.

„Успели смо да ангажујемо и два лаборанта. Исто то смо урадили и са микробиолозима који раде брисеве. Тако да на све начине покушавамо да смањимо чекање и да убрзамо дијагностику, да пацијенти што пре могу да заврше преглед”, рекао је др Владимир Милинковић, директор прибојског Дома здравља.

Др Владимир Милинковић, директор Дома здравља у Прибоју, Фото: ГЗС

Блаже клиничке слике које се бележе код млађих особа али и оних који су вакцинисани иду на руку докторима и медицинском особљу.

„Клиничке слике, већином код вакцинисаних и код млађих су лакше, тако да те пацијенте можемо да закажемо и на пети дан за контролу. Међутим, код старијих и хроничних пацијената се мора обратити пажња. Ту су наше докторке из ковид амбуланти изузетно опрезне, тако да они имају и чешћу контролу, уводе им додатну дијагностику, рађење Д димера,” истакао је др Милинковић

Ипак, проблем представља и то што сами здравствени радници све чешће бивају заражени.

„Имали смо један период од седам дана мало критичан. Тада смо повукли све наше специјализанте. Када пребродимо ову седмицу добићемо још два лекара која излазе из изолације, тако да ћемо имати нормализован рад у самом Дому здравља одакле смо повукли кадар у Ковид амбуланту”, додао је др Милинковић

Притисак овог таласа на сам систем осећа се и у Пријепољу.

„Што се тиче ковид ситуације у Пријепољу, притисак на ковид амбуланту је велики. Долази доста пацијената који су позитивни и који захтевају болничко лечење. Оно што је добро у свој тој причи јесте да су углавном средње тешке и лакше клиничке слике и један део се лечи у кућним условима, а један део преко дневне болнице. У поређењу са претходним таласом, када смо имали много теже клиничке слике ово је много повољнија ситуација и једино што оптерећује то, је велики број пацијената”, рекао је др Зоран Дробњак, директор Опште болнице у Пријепољу.

Др Зоран Дробњак, директор Дома здравља у Пријепољу, Фото: ГЗС

И у Пријепољу као и у Прибоју, чека се излазак лекара и медицинских сестара из изолације и њихов повратак на посао како би се растеретиле гужве.

„Прокуженост медицинског особља је у складу је са епидемиолошком ситуацијом, у вези са овим сојем вируса тако да ни ми нисмо по том питању изузетак. Седам лекара и десет медицинских сестара је на кућном лечењу. Очекујемо ових дана да прођу периоди које је држава одредила као време које је потребно да прође да би могли безбедно да се врате на посао”, казао је др Дробњак.

„Предуго траје цела ова ситуација, тако да једино решење, једино светло на крају тунела јесте вакцинација. Познато је све у вези вакцине. Она не може у потпуности да нас спаси од обољевања али може да на помогне да продјемо са благом клиничком сликом”, закључио је др Дробњак.

 

 


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIBOJ PRIJEPOLJE DOM ZDRAVLJA KORONA KOVID VIRUS NOVI TALAS

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.504.074 посета
Тренутно на сајту: 397 посетилац(a)