Град Чачак представља своје туристичке потенцијале на 44. Међународном сајму туризма 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Град Чачак представља своје туристичке потенцијале на 44. Међународном сајму туризма
Trenutno na sajtu: 362       |       Podeli:
22.02.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Град Чачак се прошле године нашао међу десет најпосећенијих дестинација у Србији по броју остварених ноћења и управо



туристичку понуду која је привукла рекордан број туриста, Чачак ће представити на 44. Међународном сајму туризма који ће бити свечано отворен вечерас на београдском Сајму.

Прошле године у граду на Морави остварено је преко 270.000 ноћења, што је за 32,5 одсто више него у 2021. години и што овај град ставља на десето место одмах из Куршумлије, тачније Куршумлијске, Луковске и Пролом бање али и пар места испред планине Таре и града Крагујевца.

Према речиме директора Туристичке организације града Чачка, добра промоција и активности на том пољу у претходним годинама заслужнису за овако добро позиционирање Чачка.

„Били смо заиста активни. Имали смо велика улагања у Овчарско-кабларску клисуру али и у сам Чачак. Све оно што смо радили на отварању, унапређењу и побољшању локалитета у самом чачанском крају је допринело томе да Чачак има 270.000 ноћења и да се нађе у топ десет дестинација. Када је реч о доласку домаћих туриста, Чачак је други град после Београда. Веровали или не, већи број домаћих туриста долази у чачак него у Нови Сад. А из нас су остали Тара, Златар, Крагујевац и неки, много већи градови од Чачка. Чачак је прави туристички хит. Између осталог, планирамо велика улагања и у овој години. Прошле године седам пројеката, ове године још неколико важних пројеката и сама ревитализација Овчарско-кабларске клисуре, која заиста изазива велику пажњу. У плану је изградња видиковца на Каблару, рх центра, водоводне и канализационе инфраструктуре, мреже путева и све ће се то дешавати у овчарско-кабларској клисури”, рекао је Јаковљевић и додао да је у оквиру пројекта прве Националне престонице културе спремљен богат програм у коме ће учествовати све културне установе Чачка али и ТО.

Велики део туристичке понуде Чачка чини и верски туризам, пре све десет манастира смештених у Овчарско-кабларској клисури, још називаној „малој, српској Светој гори”.

„Поред верског туризма, Чачак има да понуди и бањски туризам. Пре свега атомску бању Горњу Трепчу, која је по броју остварених ноћења страних туриста на првом месту међу бањама. Затим, имамо и Слатинску бању али и културно историјске знаменитости. Имамо музеј и конак господар Јована Обреновића, Уметничкку галерију `Надежда Петровић`, римске терме у самом центру града, локалитет из четвртог века, спомен комплекс на брду Љубићу где се одиграла кључна битка Другог српског устанка”, истакао је Јаковљевић.

Једна од манифестација која је такође привукла посетиоце јесте и „Етно фест”, односно Међународни фестивал фолклора на коме су, прошле године поред домаћих, учествовали и ансамбли из четири гостујуће државе, од којих су три биле са друге стране Атлантика. Ове године се очекује долазак знатно већег броја учесника из нама географски ближих али даљих држава света.

„Ове године ћемо имати рекордних 300 учесника, преко 10 ансамбала. Већ сада можемо да најавимо да ће доћи из Колумбије, Чилеа и Мексика. Имаћемо госте из Палестине, Шри Ланке, Индије и, наравно, ансамбле из Европе”, најавио је директор ТО Чачак, Војин Јаковљевић.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK TURIZAM SAJAM PRENOCISTA OVCAR BANJA BOJ NA LJUBICU

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.855.088 посета
Тренутно на сајту: 361 посетилац(a)