Мали: Директори здравствених установа воде рачуна о сваком динару 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Мали: Директори здравствених установа воде рачуна о сваком динару
Trenutno na sajtu: 414       |       Podeli:
11.03.2023 | 0 коментар(а)



Потпуно смо посвећени јачању нашег здравственог система, али очекујемо да директори здравствених установа преузму део одговорности на себе



и да наши грађани добију најбољу могућу негу и услугу, и да водимо рачуна о сваком динару, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је истакао да се за здравство ове године издваја 4,5 милијарди евра и да буџет никад није било већи, а укључује улагања у опрему, домове здравља, болнице, повећање плата лекарима и медицинским сестрама.

Упозорио је да с друге стране постоје у здравству проблеми у висини залиха и разлике у утрошцима код здравствених установа које имају исти број пружених услуга.

„Сада имамо систем који води рачуна о сваком динару. Раније можда нисмо били сигурни какво је робно материјално књиводоство, да ли постоје и како се троше залихе, како се троше неки лекови и материјал, сада све то имамо. То сам представио директорима, да виде да држава води рачуна и прати шта раде. Желим да им кажем да преузму део одговорности на себе. Да се баве својим послом“, изјавио је Мали.

Подсетио се да су цене игала до увођења централизованих јавних набавки биле разлике у цени и по 30 пута.

„Кад је рецепт у питању, очекујем да сваки лекар прати препоруке система, јер се ту уштеди преко 10 милиона евра годишње. Сваки тако остварен динар нико не тражи назад у буџет, остаје у здравству. Због тих уштеда имали смо могућност да набавимо нове иновативне лекове, и већу количину опреме“, рекао је он.

Мали је рекао да дигитализација у здраватву напредује, као и у другим областима.

„Добро идемо, важно да и директори болница и клиничких центара разумеју своју обавезу и одоговорност у процесу“, рекао је он.

 

 

ГЗС/Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


finansije zdravstvo sinisa mali ministar

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.314.357 посета
Тренутно на сајту: 415 посетилац(a)