Zaboravljena igra čačanske gospode polako se vraća u grad na Moravi 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Zaboravljena igra čačanske gospode polako se vraća u grad na Moravi
Trenutno na sajtu: 408       |       Podeli:
16.03.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Karambol, vrsta biliajra koja se nekada davno, u „srećna vremena” igrala na nekoliko mesta



u gradu na Moravi danas je gotovo zaboravljena. Onih koji znaju njena pravila nema mnogo, dok je onih koji je igraju još manje. Ipak, već treću zimu za redom, na jednom brdu iznad Čačka organizuje se turnir u karambolu koji okuplja desetak zaljubljenika u ovu igru.

„Već treću godinu za redom u mom domu organizujemo turnir u karambolu. To je jedna vrsta bilijara koja se igra sa tri kugle i bez rupa na stolu. Od te tri kugle, jedna je zajednička, jedna moja, a jedna moga protivnika. Cilj igre jeste svojom kuglom pogoditi druge dve, što je poen. Dok imam poen, to jeste dok uspešno pogađam svojom kuglom druge dve, nastavljam da igram. Kada promašim, onda drugi igrač preuzima igru.Igra se do 100 ili do 150, nakog čega se proglašava pobednik koji nastavlja da igra protiv novog protivnika”, kaže Miroslav Injac, u čijem domu se organizuje ovo nezvanično prvenstvo Čačka, koje počinje u novembru mesecu.

Jedini stol za karambol u Čačku nalazi se u kući Miroslava Injca; Foto: GZS

 

„Mi smo se okupili baš zato što imamo ljubav prema ovoj igri. Ipak, moram primetiti jeste da su igrači uglavnom stariji od pedeset godina, a ja bih voleo da ima i mlađih, da ova igra ima kome da ostane, jer je već zapostavljena. U Čačku ne postoji drugi sto za karambol osim ovog u mojoj kući, a nekada su postojali na tri ili četiri mesta. Nadam se da će u narendom periodu, zahvaljujući i ovom našem malom turniru karambol u Čačku ponovo oživeti”, rekao je Injac.

Kao glavni razlog za opadanje popularnosti karambola on vidi u dužini partije, koja može trajati i duže od sat vremena, dok kod „običnog” bilijara, partija koju igraju dobri i iskusni igrači ne traje duže od par desetina minuta.

Želja domaćina ali i njegovih saigrača jeste da do naredne godine ova tradicija preraste granice Čačka i da uz igrače iz čitave Srbije naprave državno prvenstvo.

Zaboravljena igra čačanske gospode polako se vraća u grad na Moravi; Foto: GZS

„Znam da ima igrača u Beogradu, Kraljevu, u Požarevcu pogotovo, tako da očekujem da se ovo druženje proširi, da bude veći broj igrača, da učestvuje bar tridesetak ljudi”, istakao je Injac.

„Skupili su se stari igrači iz Čačka, napravili su mini ligu grada, kako bi se vratio stari biliajr na mesto koje zaslužuje ali i da dođu novi ljudi. Ovo mi se mnogo dopada jer ima nekih igrača koji su se vratili bilijaru”, kaže jedan od finalista Martinović Martin.

Finalisti ovogodišnjeg turinira, Martinović Martin i Petar Ćirković; Foto: GZS

Njegov protivnik iz finalne partije, Ćirković Petar kaže da je, iako malo potcenjen, karambol osnova bilijara kao i da je to jedan od razloga zbog koga bi igra trebalo da se omasovi.

Iskusni igrači karambola, pored lepote igre naglašavaju stil koji ona sa sobom od davnina nosi, koji video i kao razlog njene popularnosti među starijim generacijama.

Karambol je džentlmenska igra, tvrdi Zoran Kostić; Foto: GZS

„Od starih generacija i starih Čačan, od starije braće, od starog Želovog, Loja, Libera, mnogih čačanskih klubova ide ta ljubav prema ovoj igri koja je sada postala i tradicija. Karambol je oduvek bio igra starije gospode. Sticajem okolnosti sam bio u Parizu ostamdesetih godina kad aje bilo evropsko prvenstvo i slučajno upadnem u jedan klub. Najmlađi igrač je imao 37 godina, dok su ostali, tada za mene bili starci, dakle, 50, 60, 70 godina. Masan patos, bruks cipele. Jednostvano jedan poseban stil. karambol je džentlemnska, da ne kažem aristokratska stvar”, rekao je Zoran Kovačević, koji je na ovogodišnjem turniru zauzeo četvrto mesto.

Finalnoj večeri prisustvovala je i Lucija Kostić, državna prvakinja u „običnom” bilijaru koja je prvi put prisustvovala turniru karambola sa namerom da osmotri igru, jer kako narod kaže „zanat se očima krade”.

Zanat se očima krade - državna prvakinja u bilijaru, Lucija Kostić; Foto: GZS

„Prvi put sam na turniru karambola. Nisam ovu igru nikada igrala. Igram profesionalno „devetku” i „desetku”, državni sam prvak u ženskoj konkurenciji, ali volela bih da probam i ovu igru da vidim kako bi mi to išlo. Na prvi pogled mi se dopada, ali ne deluje ni malo lako”, rekla je Lucija.

Zaboravljena igra čačanske gospode polako se vraća u grad na Moravi; Foto: GZS

Na kraju večeri i poslednje partije ove sezone proglašen je i pobednik, ali kako su se okupljeni igrači složili, smisao čitavog turnira i nije proglasiti najboljeg igrača, već druženje i popularizacija sporta koji se nekada u gradu na Moravi igrao čak i pod otvorenim nebom.

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI CACAK BILIJAR KARAMBOL IGRA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.375.897 посета
Тренутно на сајту: 409 посетилац(a)