Обука за спасавање на води у Овчар Бањи 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Обука за спасавање на води у Овчар Бањи
Trenutno na sajtu: 402       |       Podeli:
01.07.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У Овчар Бањи одржана је обука специјализованих тимова за спасавање на води од стране Сектора за ванредне ситуације Београд.

На лицу места присуствовало је 14 припадника ватрогасно-спасилачких екипа Републике Србије, односно Крагујевца, Краљева, Крушевца, Пријепоља и Чачка, који ће се обучавати за спасавање и рад на води.

Милан Ерић, начелник окружног Штаба за вандредне ситуације Чачка који тренутно обавља послове Сектора за вандредне ситуације Чачак рекао је да Моравички округ располаже са 12 обучених ватрогасаца, спасилаца који су спремни да у сваком тренутку, изађу, реагују, спаасу и реше неку вандредну суитуацију на води.

„Наш локалитет је раније често имао поплаве, 15. маја 2014. када су наши припадници ватрогасне јединицице у једном тренутку спасили 20 људи, било је ту и старијих, трудница и мале деце, ту су исказали велику пожртвованост и способност.
Данас, 2021. ми смо доста опремљенији, Република Србија уложила је значајна средства у ове јединице. Ради се о младим момцима, који су веома спреми, психофизички здрави и спосбни, то је сам врх ватрогаства , јер не може свако да се бави овим послом иако се сада све ради на бази добровољности. Наши радници су учествовали и у међународниј сарадњи, како на обукама, тако и у бујичним водама, тако и у брзацима, мирним водама, зимским условима, тако да је ово само један сегмент којим се бави ватрогасно спасилачка јединица Чачак ”, рекао је Ерић.

Милорад Спасојевић, начелиник Одељења за вандредне ситуације у Управи спасилачке јединице за цивилну заштиту МУП-а Србије навео је да је вежбу изводила 19. класа као и четири инструктора.

„Циљ је да се обуче да буду оспособљени да реагују на ванредне догађаје на воденим површинама, пре свега потрагу за несталим лицима, спасавање људи из водених токова, поплава, евакуацију угроженог становништва. Током рада користе своју личну заштиту, спасилачку опрему, али и заједничку опрему као што су различите врсте чамаца тренутно се ради на ратним чамцима са веслима, али такође располажемо са гуменим чамцима, алуминијумским чамцима који нам омогућавају да благовремено, ефикасно и оперативно одреагујемо на сваки настали вандредни догађај.
Основни циљ сектора за вандредне ситуације је да у свих својих 27 огранизационих јединица има способне припаднике ватрогасне службе формиране у специјалистиче тимове за спасавање који ће 285 припадника обучити за рад на води”. казао је Спасојевић.

У Чачку се обучава јединица која броји 12 људи. Ову су професионалци који се овом специјалистичком обуком само усавршавају, да могу да реагују за интервенције на води.


Обука траје пет дана, 40 наставних часова, на крају обуке полаже се завршни испит.

Помоћник градоначелника Милан Бојовић каже да се град уверио 2014. године после мајских поплава колико је заправо неопходно постојање специјалних јединица.

„Годинама издвајамо значајна финансијска средства за набавку опреме за Сектор за ванредне ситуације. Разговарали смо и о набавци опреме за гашење пожара са воде што је веома неопходно када се појави та врста ризика, поготову овде у Овчар бањи који је предео стално угрожен од пожара. Поред оваквих, Сектор за ванредне ситуације формира и специјализоване јединице за спашавање из рушевина што је и такође значајно, али идеја је и формирање јединица које ће реаговти услед техничко-технолошких акцидената”, казао је Бојовић.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.390.070 посета
Тренутно на сајту: 403 посетилац(a)