Узгајање грожђа и прављење вина овде је традиција и преноси се са колена на колено, па се са разлогом овај крај назива још и српска Тоскана. Генерације су одрастале међу виновим лозама и од малих ногу стасавале у спремне мајсторе. Јесен се овде од памтивека прво проводи у берби, а затим и у прављењу вина.
Фото: РИНА
„Наш виноград се простире на око 50 ари и буде око две тоне грожђа, то су винске сорте, вранац, хамбур, смедеревка. Наше вино специфично је јер правимо купажу са свим тим сортама, тако је мој деда радио и тако волим и ја. Вино не буде превише јако, утоли жеђ и прија, а мало загреје душу. За домаћинство на селу се од давнина сматра да мора имати ракије, масти и вина и ми то поштујемо“, рекао је за РИНУ Златимир Танасијевић.
Златимир Танасијевић Фото: РИНА
Кад је берба и муљање раде сви чланови породице, док је претакање и флаширање његов део посла. Иако немају регистровану производњу вина, имају сигурну продају и то Танасијевићима много значи.
„Било је година када је солидан приход од продаје воћа и то је наједноставнија и најбржа зарада, обереш, наплатиш и онда се припремаш за следећу годину, имаш зараду да преживиш зиму и уложиш у пролећне радове. Међутим, годинама већ воће је проблематичније продати па смо се одлучили за прераду у ракију и вино, супруга прави ликере, џемове, слатка. Кад имам десет тона ракије у мом подруму ја смем да узмем и кредит на пролеће а овако не би смео да се задужим јер не бих имао од чега да вратим“, истиче наш домаћин.
Фото: РИНА
Опленачки крај сличан је Француској, кад година има доста сунца вина су квалитетна, а то доказују бројна врхунска вина баш из ових крајева. Грожђе рађа на осунчаним брежуљцима Опленца и то винима овог краја даје посебну ноту.
„Рад у винограду за мене је посао у коме уживам, кад пробам вино које сам ја направио и кад послужим своје пријатеље. Вино има специфичан буке, ја га ценим да је добро кад га пробућкам по устима и осетим на језику и непцима да је лепо да ми прија, то су оне наше старе сорте грожђа прокупац или смедеревка које дају тај специфичан стари укус“, каже Златимир.
У складу са тренутном здравстевном ситуацијом овај виноградар из Тополе поручује да је боље пити вино него лекове.
„Више вина, значи мање бенседина. То вам је проверено тачно. Једну чашу дневно препоручују чак и доктори“, закључује кроз осмех Златимир.
ГЗС/РИНА