Почела изградња Парка ћирилице у Бајиној Башти 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Почела изградња Парка ћирилице у Бајиној Башти
Trenutno na sajtu: 443       |       Podeli:
16.09.2021 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Данас је у центру Бајине Баште почела изградња Парка ћирилице, првог таквог парка који се гради на простору српских земаља.

Симболично на државни празник којим се жели оснажити српско јединство, у Бајиној Башти су почели радови на изградњи парка посвећеног писму које повезује све Србе ма где они живели и које је један од кључних елемената српског националног идентитета. Новинарима су се приликом почетка радова обратили председница општине Бајина Башта, Весна Ђурић и иницијатор изградње овог парка Синиша Спасојевић.
Подсећамо да су у марту ове године одборници Српске радикалне странке Синиша Спасојевић и Иван Марковић у Скупштини општине Бајина Башта поднели иницијативу за именовање и уређење Парка ћирилице. Иницијативу је прихватило Општинско веће, обезбеђена су средства у буџету за ту намену и после спроведене процедуре јавне набавке најповољнију понуду за изградњу дао је конзорцијум предузећа Радмонт ДОО и Смарт Елецтриц. Рок за завршетак радова је 90 дана, а вредност је 8.787.774, 00 динара без ПДВ-а.

Фото: Дрина Инфо

Изградњом Парка ћирилице настављају се активности у општини Бајина Башта на промоцији и заштити националног писма, које су започете усвајањем Декларације о заштити и неговању ћирилице и заснивањем манифестације Ћириличне баштине која је за кратко време постала веома престижна на културном небу Србије. Следећи корак који је данас најављен је изградња Музеја ћирилице, на месту школе у Рачи, у близини средњовековног преписивачког и културног центра, манастира Раче.

Председница општине Бајина Башта, Весна Ђурић, изјавила је да после усвајања Декларације о заштити и неговању ћирилице, заснивања манифестације Ћирилична баштина данас у центру града почињемо и изградњу и опремање парка посвећеног нашем националном писму. На данашњи државни празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе, кад се у скупштинама Србије и Републике Српске усваја Закона о заштити и очувању ћириличног писма Бајина Башта најављујемо и улазак у процедуру отварања Музеја ћирилице.

Сматрамо да Бајина Башта као место где је постојала чувена Рачанска преписивачка школа при манастиру Рача, као општина која је у протеклих неколико година највише учинила на промоцији и неговању ћирилице, а у складу са Националном стратегијом у култури и намерама државе да се максимално посвети очувању ћирилице има смисла да почнемо градњу објекта где ће се проучавати историјат ћирилице али и радити на мерама за њено очување и на научној основи бавити се ћирилицом и српским језиком и писмом. О овим плановима упознаћемо надлежно министраство и надамо се њиховој помоћи да у близини манастира Раче добијемо национални центар посвећен ћирилици. – изјавила је председница општине Бајина Башта.
Један од иницијатора изградње Парка ћирилице, као и аутор Декларације о заштити и неговању ћирилице у општини Бајина Башта, Синиша Спасојевић, изјавио је да му је драго што је прошло мање од шест месеци од ицијативе и идеје о прављењу оваквог парка до отпочињања изградње и да се нада да ће радови бити завршени у предвиђеном року и квалитетно тако да буду на понос свих Бајинобаштана.
Изузетно ми је задовољство што је Бајина Башта прво место на простору свих српских земаља које ће имати парк посвећен националном писму. Циљ нам је да ово буде лепо уређен део у центру града који ће промовисати ћирилицу али и домете Рачанске преписивачке школе. – изјавио је Спасојевић.
Он је рекао да му је драго што данас кад почињу радови на Парку ћирилице скупштине Србије и Републике Српске усвајају Закон о заштити и неговању ћирилице али и навео да је још доста напора потребно да би ћирилица имала статус какав заслужује. Спасојевић је пожелео да и овај Парк ћирилице буде место које ће подсећати да је једини начин за заштиту нашег писма његово стално коришћење, на сваком месту и у свакој прилици.

 

 

 

 

ГЗС / Дрина Инфо




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


park cirilice Bajina Basta

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.037.143 посета
Тренутно на сајту: 444 посетилац(a)