Компанија „Слобода” једини произвођач осветљавајуће ракете у свету 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Компанија „Слобода” једини произвођач осветљавајуће ракете у свету
Trenutno na sajtu: 299       |       Podeli:
04.06.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Компанија „Слобода” почела је производњу осветљавајуће ракете калибра 57 милиметара која се испаљује
Осветљавајућа ракета калибра 57 милиметара / фото: РИНА

са аутономног лансера. Конструисали су је инжењери фабричког сектора „Развој” чији директор, мр Алекса Вуковић, каже да је „Слобода” данас једини произвођач овог пројектила у свету, јер је угашена једна енглеска компанија која је радила исте ракете.

„Наш производ намењен је осветљавању терена на мору и копну, домет је пет километара и има основни задатак да баци светлост на одређени терен како би посаде могле да уоче покрете јединица на том простору и изврше гађање. Пројектил се састоји од погонског дела, дакле ракетног мотора, затим од бакље са падобраном која осветљава терен, и од балистичке капе, а лансери најчешће садрже по шест ракета” - каже Вуковић за РИНУ.

Он такође истиче:

„Ракета осветљава површину од 800 пута 800 метара у трајању од 70 секунди и интентитетом светлости од 300.000 кандела. Добру сарадњу на овом пројекту имамо са предузећем „ЕдеПро” из Београда које се бави производњом ракетних горива и они раде погонски део мотора”.

Нови производ биће приказан на предстојећем Сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2019” у Београду, од 25. до 28. јуна.

„Успешно смо спровели истпитивања пројектила и већ имамо испоруке и нове уговоре за ову ракету, и са запада и са истока. Производ је, иначе, веома исплатив”.

Војна фабрика у Чачку до сада је производила сличан пројектил, али је његов домет био до три километра.

„Ми непрестано унапређујемо своје пројекте и робне марке, идемо напред и тренутно радимо на 30 развојних артикала, за потребе нашег Министарства одбране, тржишта и потенцијалних купаца. На Сајму ћемо, рецимо, представити пројектиле од 155 милиметара за хаубице, муницију од 40 милиметара са упаљачем темпираним на даљину, панцирни пројектил од 30 милиметара и још нека средства”.

Вуковић наводи да је једна од основних тенденција развоја у компанији рад на електронским упаљачима, близинским, темпирним на даљину и мултифункционалним, као и на панцирним пројектилима где се, уз помоћ нових елемената, побољшава пробојност оклопа.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.913.351 посета
Тренутно на сајту: 300 посетилац(a)