Авантуре малог Дина у очима предшколаца 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Авантуре малог Дина у очима предшколаца
Trenutno na sajtu: 275       |       Podeli:
13.04.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - У галерији Народном музеју у Чачку, отворена је изложба под називом "Диносауруси - авантуре малог Дина", у чијем стварању су



учествовали малишани старије групи из вртића "Полетарац".

Сфера интересовања код деце у предшколском узрасту је широка. За 28 малишана из вртића "Полеетарац", диносауруси су протеклих месеци били главна занимација. Учили су како су живели, чиме се хранили.

"Док смо се играли у песку, ископали смо велики монит", прича нам петогодишњи Коста. Његовој вршњкињи Анђели најзанимљивија је била посета Природњачком центру у Свилајнцу, јер су поред игре и научили нешто о диносаурусима.

Пажњу деце, тешко је одржати, али када се и она сама укључе све постаје занимљивије.

"Имали смо симулирани локалитет у дворишту музеја, проналазили смо фосиле, радили смо ископавали. Видели смо како тај фосил пролази пут од терена, до лабораторије, преко конзервације, на крају како се чува, одлажеи спрема за изложбу", каже палеонтолог Биљана Чкоњевић.

Биљана Чкоњевић, фото: Глас западне Србије

Поред играчака диносауруса и других предмета карактеристичних за праисторијски период, малишани су могли да виде и животиње из времена мезозика у природној величини.

"Како би смо деци приближили целу причу о диносаурусима, водили смо их и у Природњачки центар у Свилајнац, где су могли да виде више од 20 реплика диносауруса у природној величини", рекла је васпитач Јелена Шушњар.

Јелена Шушњар и Снежана Ковић, фото: Глас западне Србије

"Деца и у вртићима радо причају о диносаурусима, а своја знања проширују о тој области науке палеонтологији у основној и средњој школи", изјавила је васпитач Снежана Ковић.

Последње три године Предшколска установа "Моје детињство" и Народни музеј у Чачку, сарађују на два специјализована програма, а све у циљу образовања деце још од малих ногу.

"Оно што је јако важно у складу са стратегијом развоја образовања, јесте то да деца буду укључена у било какве облике програма, првенствено квалитетне, како би могла да буду у социјализацији и да се даље развијају", истакла је директорка Предшколске установе "Моје детињство", Сузана Симеуновић.

Сузана Симеуновић, фото: Глас западне Србије

Сви заинтересовани, остварења ових малишана, њихових васпитача и запослених у музеју, могу погледати до 24. априла.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.923.470 посета
Тренутно на сајту: 276 посетилац(a)