Misteriozni dvorac na pet spratova okružen lekovitim izvorima usred guste šume 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Misteriozni dvorac na pet spratova okružen lekovitim izvorima usred guste šume
Trenutno na sajtu: 449       |       Podeli:
11.04.2024 | 0 коментар(а)



Čajetina - Iako mnogi Zlatibor vezuju za sam centar i Kraljev trg, u okolini ove planinske lepotice



kriju se pravi dragulji koje vredi posetiti i obići.

Jedan takav ušuškao se duboko u šumi u selu Rožanstvo. Misteriozni, napušteni zamak oduševi sve posetioce koji se slučajno ili namerno nađu u ovom kraju Zlatibora. Zapravo, to nije kuća zarasla u korov već planirano banjsko lečilište čiju gradnju je započeo meštanin Toša Lazović polovinom prošlog veka. Međutim, nakon njegove smrti sve je stalo, lekovita voda koja se tu nalazi otiče uzalud a građevina i dalje pleni svojom izgledom.

„Od davnina se zna da ovde u Rožanstvu ima taj izvor lekovite, mineralne vode. Pomaže u izlečenju mnogih bolesti i za celokupno zdravlje, ali najdelotvornija je kad su kožna i očna oboljenja u pitanju. To znaju svi meštani i ovu vodu koriste. Taj Toša išao je ispred svog vremena, bio je bogat i tih sedamdesetih godina shvatio je da turizam na Zlatiboru može još više da se razvije”, kaže Milenko, stari meštanin Zlatibora.

Misteriozni dvorac na pet spratova okružen lekovitim izvorima; Foto: RINA

Na ovom lokalitetu urađena su i stručna istraživanja prema kojim je utvđeno da je temperatura vode kod banjskog izvora 17 stepeni i da sadrži čak devet puta nižu koncentraciju soli od one koja je izmerena u drugim vodama koje se karakterišu kao izuzetno lekovite. Toša je tada tu video veliki potencijal i zato je krenuo u izgradnju za to vreme velelepnog objekta. Sada zapušteni dvorac se prostire na pet nivoa i ima široke terase. Ispred se nalaze kupatila i bazeni sa banjskom vodom, travnjaci i zelene površine.

„To se sve gradilo tamo do pred kraj devedesetih, kad je Toša umro. Mislio je o svemu, pa čak uradio i prilazni put koji spaja banju sa centrom Zlatibora. Nakon njegove smrti očigledno niko nije bio zaintersovan da nastavi ovo zdanje i realizuje njegovu ideju. Sve što je bilo unutra i moglo da se odnese je ukradeno, pa čak i pločice iz bazena. Baš tužna slika, jer je ovo mogla biti mala Švajcarska”, dodaje naš sagovornik.

Misteriozni dvorac na pet spratova okružen lekovitim izvorima; Foto: RINA

Prema rečima meštana, Toša Lazović je čak u neposrednoj blizini izgradio temelje crkve koja takođe usled njegove smrti nikad nije podignuta, a planirao je da podigne i fabriku za sterlizaciju i flaširanje vode.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI CAJETINA ZLATIBOR DVORAC BANJA LEKOVITE BILJKE SUMA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.642.294 посета
Тренутно на сајту: 450 посетилац(a)