Ко је крив за поскупљење млека? 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Ко је крив за поскупљење млека?
Trenutno na sajtu: 353       |       Podeli:
08.06.2022 | 1 коментар(а)



Цена млека и млечних производа скочила је за 20, до чак 50 одсто, у исто време сточари се жале на то,



да им се мало плаћа откуп млека. Ко онда ту профитира, да ли су онда трговци криви за раст цена млека у продавницама и да ли томе има краја?

„Сведоци смо да је производња хране у фокусу, поред енергената, поред короне и сутуација Русије и Украјине, све се то одразило на финансијско и економско пословање и у Србији. Ко је крив, мислим да не можемо таргетирати кривца, јер има више фактора. Рецимо у Србији врло је битна производња кабасте хране за музна грла, а има утицај и енергенти, све ово је и у свету поскупело па тако да није могло заобићи и нас. Цена откупног млека се креће од 35 до 45 динара по литру, све зависи од квалитета млека и реону. Рецимо домаћинства у Војводини имају више грла тако да откупљивач не мора да иде на више места, док у централној Србији је другачији случај”, рекао је Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство привредне коморе Србије.

Породица Стевана Ивановића из села Прањани има десет музних крава. „Тренутна цена откупа млека је 45 динара а на ову цену нафте и ђубрива и то је мало. Имамо и премију од државе која је за овај први квартал исплаћена на 15 динара. Одмах је уплаћено а не знамо колико ће она бити у будуће. Много се ради а и остане, није да не остане. Осигурао сам краве, да ми животиња угине, сломи ногу... На осигурање имам 80 одсто повраћај. Промлеку у мом селу продајем млеко, јесу нам дуговали у току короне али нису нам обарали цену. Значи нам субвеционисано гориво, али нама је проблем што ми по њега морамо да идемо у Чачак, а то нам је 60 км и ту би требали нешто променити”, каже Стеван.

Са друге стране Ненад Будимовић истиче да за сада немају званичну пројекцију како ће ићи са премијом убудуће а да је држава амортизовала јак ударац на произвођаче како би остали тој сфери.

„На цену млека и потрошњу има утицај и велики увоз. За прва три месеца у Србији је увежено неких 40 милиона евра млека и млечних производа, по неким ниским ценама. Има простора да се све исконтролише и да се окренемо домаћој производњи .”

ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Miso 031

    Mleko se uzima od seljaka za bagatela a posle ko uzima pare ne znam ali vidim da samo niču mlekare al štale ne pravi niko tako da će mleko biti još skuplje!



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 159.027.458 посета
    Тренутно на сајту: 354 посетилац(a)