Никола напустио град и започео бизнис на селу: На уложен динар враћа му се шест 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Никола напустио град и започео бизнис на селу: На уложен динар враћа му се шест
Trenutno na sajtu: 319       |       Podeli:
24.09.2019 | 0 коментар(а)



Гуча – Никола Драганић имао је храбрости да напусти посао економисте у Београду и окуша се у потпуно непознатој причи.
Никола Драганић одлучио се за производњу препеличијих јаја, фото: РИНА

Одлучио је да се са породицом пресели у Драгачево и на породичном имању започне самостални бизнис и пољопривредну производњу.

“Још пре 18 година кад сам размишљао чиме бих могао да се бавим као додатном делатношћу, знао сам да желим да се бавим производњом хране, али нисам знао шта би то тачно могло да буде”, рекао је за агенцију РИНА, Никола Драганић.

 Препелице у инкубатору

Док је Никола већао чиме би се бавио, доктори су му констатовали да има мањак гвожђа у крви и предложили му да пије препеличија јаја, па је на самом почетку оваЈ храњиви додатак исхрани произвидио прво за своје и потребе своје породице, а први купци биле су му комшије. Данас Никола има неколико фарми препелица у Србији и две у Црној Гори где је сместио иинкубаторе за око 2000 јаја.

“Овде у мојој гаражи направљене су прве јасле за јапанске препелице у свету. У њима се оне само изводе и бораве од пет до седам дана и иду даље. Како бих направио јасле прерадио сам старе ормаре, направио грејаче и термостате”, рекао је Никола.

Николина рачуница показује да се посао узгоја јапанских препелица исплати за шест месци, а рачуница је проста – на уложених 4500 хиљаде динара, месечно може да се заради око 24 хиљаде динара од 100 препелица.

 Препелице су исплативе за узгој

“Исплативост се огледа у малом утрошку хране, јер препелица да би снела 90 јаја поједе само 2,7 килограма хране. Јако је захвална птица, мало једе и не треба јој много простора”, каже Никола.

Препеличија јаја богата су витаминима, фосфором, цинком и важним аминокиселинама, по својој храњивости једно препеличије јаје замењује пет кокошијих, зато се са за богату трпезу не каже узалуд – било је и јаја од препелице.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.927.086 посета
Тренутно на сајту: 319 посетилац(a)