МОСТ који спаја Србију и Хрватску: Национални парк Тара реализује заједнички пројекат са ПП Грабовача 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
МОСТ који спаја Србију и Хрватску: Национални парк Тара реализује заједнички пројекат са ПП Грабовача
Trenutno na sajtu: 343       |       Podeli:
03.04.2021 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - У Националном парку Тара започела је реализација пројекта “МОСТ – Мониторинг-Одрживост-Сарадња-Тара” који се реализује
МОСТ који спаја Србију и Хрватску:Фото: РИНА, Илустрација

у сарадњи са Планинарским клубом Тара и ЈУ за управљање геоморфолошким споменицима природе “Пећински парк Грабовача” Перушић из Хрватске, преноси РИНА.

„Главни циљ пројекта МОСТ је успостављање механизама сарадње са локалном заједницом ради унапређења мониторинга нелегалних и неодрживих пракси у заштићеним подручјима. Реализацијом пројектних активности биће успостављен модел по коме актери из локалне заједнице, спроводећи своје редовне активности у заштићеном подручју, уједно и врше мониторинг над нелегалним и неодрживим праксама“, саопштено је у НП Тара.

У плану је сарадња са Планинарским клубом Тара из Бајине Баште и обука активних чланова клуба да препознају нелегалне и неодрживе активности и на одговарајући начин реагују на њих.

Успостављањем оваквог одрживог модела, ствара се могућност да и сви остали актери из локалне заједнице који своје активности обављају на заштићеном подручју, могу проћи сличну обуку и на тај начин адекватно реаговати у нежељеним ситуацијама.

„На овај начин добијамо много већи број људи који су способни да препознају нелегалне и неодрживе праксе у заштићеном подручју и да на њих адекватно реагују. Такође, радиће се на повећању безбедности посетилаца заштићеног подручја кроз стварање услова за успостављање одрживог система за уређење, одржавање и коришћење планинарских стаза“, кажу у НП Тара.

У сарадњи са ПП Грабовача из Хрватске радиће се на популаризацији и вредновању гео наслеђа и његовој адекватној заштити.

Пројекат ће се реализовати кроз Програм грантова за заштићена подручја који се спроводи у оквиру пројекта „Заштићена подручја за природу и људе ИИ, 2019-2022“ који имплементира WWФ Адриа у партнерству са Парковима Динарида - мрежом заштићених подручја Динарида. Програм финансира СИДА - Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.

Циљ програма је да помогне заштићеним подручјима и институцијама да унапреде сарадњу са локалним заједницама, повећају своју улогу у локалном друштвеном и економском развоју, те да буду више вредновани и подржани од стране својих локалних заједница.

 

 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MOST TARA BAJINA BASTA HRVATSKA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.363.552 посета
Тренутно на сајту: 344 посетилац(a)