Поскупела путарина, приход за боље и квалитетније путеве 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Поскупела путарина, приход за боље и квалитетније путеве
Trenutno na sajtu: 473       |       Podeli:
02.01.2017 | 0 коментар(а)



Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже за РТС да је поскупљење путарине за 10 одсто било неопходно, као и да ће се тај новац улагати изградњу, повећање квалитета и безбедности путева.

Михајловићева је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла је да година почиње са пуно нових послова, али и повећањем путарина које доприносе изградњи путева.

"Путарина није поскупела од 2006. године. Градимо путеве који треба да буду што квалитетнији, који треба да буду што бољи, треба да будемо безбедни на тим путевима и то је разлог и то је оно на шта ће се новац од путарина трошити", наводи Михајловићева.

Наглашава је да ће Србија утрошити 977 милиона евра на послове које ће радити домаће компаније.

"То су послови и у путевима и у железници. Позивам домаће компаније да се удруже, организују и јаве на све јавне позиве и тендере које ћемо ми ове године имати и новац наменити нашим грађевинским компанијама", указала је министарка.

Најавила је до краја године завршетак Коридора 10, као и изградњу ауто-пута од Обреновца до Прељине.

"Изградићемо и рехабилитовати преко 200 километара путева, готово 70 до 80 километара ауто-путева. Завршићемо ми тај Коридор 10 коначно ове године и имаћемо ауто-пут од Обреновца до Прељине", нагласила је Михајловић.

Говорећи о плановима за железницу, министарка каже да је циљ да се реформисање железнице.

"Железница брзим корацима или пуном паром иде напред. Имаће рехабилитовано скоро 200 километара из пре свега руског кредита и кредита Европске инвестиционе банке. Оно што је важно за железницу је да почињу радови на модернизацији пруге Београд-Будимпешта, очекујем да ћемо се договорити о потпуној рехабилитацији пруге Београд-Бар", наводи Михајловићева.

Тврди да је број запослених у Железници смањен за 3.200 људи, као и да је овогодишњи план да се разговара о структури запослених.

"Врло је важно да вредност инвестиција која је преко четири милијарде евра у Железници, да имамо људе који могу да изнесу тако велике послове и инфраструктурне пројекте", сматра министарка.

Истиче и да је промењен начин одржавања путева у Србији.

"До сада се одржавање путева у Србији чинило према уговорима који трају негде од 1992. године и није било јавних позива. Од јуче, 1. јануара, 4.000 километара путева ће бити одржавани искључиво и само расписивањем јавних позива и тендера и то је огроман посао који се нуди домаћим компанијама", напоменула је Михајловићева.

Када је реч о новом закону о катастру, којим је предвиђен упис непокретности за 24 сата, министарка наглашава да многи нису веровали ни у издавање електронских грађевинских дозвола, а да смо сада по томе готово најбољи у свету.

"Имаћемо уређен катастар, ми то радимо заједно са катастром и због тога ми је посебно драго, јер не постоји никакав отпора да се уради све да грађани и привреда заиста уписују своју имовину у катастар за 24 сата. Општи управни поступак ће бити склоњен из катастра, а задатак катастра ће по новом закону бити да региструје имовину, докле нека овлашћења ће бити дата другима", објаснила је Михајловићева.

Министарка очекује да се закон о катастру у скупштинској расправи нађе крајем јануара или почетком фебруара.

"Сваки закон мора да прође пуно разговора, преговора и једну општу прихваћеност да то заиста желимо да применимо. Очекујем у фебруару надам се усвајање у парламенту и закон одмах ступа на снагу", закључила је Михајловићева.

РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.352.343 посета
Тренутно на сајту: 474 посетилац(a)