Nekoliko hiljada učenika i građana zapalilo sveće na Gradskom trgu u Čačku 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Nekoliko hiljada učenika i građana zapalilo sveće na Gradskom trgu u Čačku
Trenutno na sajtu: 428       |       Podeli:
05.05.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - U pet do 12 na gradskom trgu u Čačku nekoliko hiljada okupljenih učenika čačanskih škola,



nastavnika i zaposlenih u prosveti i gradjana zapalili su sveće i položili cveće u znak davanja poslednjeg pozdrava žrtvama krvavog pira u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar”.

Foto: GZS

„Mislim da je ovo jedna velika tragedija i tuga. Svi smo došli da odamo poslednju počast i da ih pozdravimo. Mislim da bi ovo moralo nešto da promeni. Ovako više ne može da se ubijaju. Mislim da može i da mora da se promeni”, rekao je Mihajlo Vujović, učenik prvog razreda čačanske „Gimnazije”.

„Mislim da je ovo stvar o kojoj definitivno ne treba da se ćuti, možda je u nekim trenucima potrebna ta tišina i sve, ali prosto to nije stvar o kojoj treba da se ćuti. To je pre dva dana bio Beograd, juče Obrenovac, jednog dana može biti Čačak ili bilo koji drugi grad”, rekla je Ana Milutinović.

Ana Milutinović, učenica treće godine Gimnazije, Foto: GZS

Vesna Toplavić, član Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da se rešenje ovog i sličnih problema ne može postići brzo, već da se moralo u vremenu iza nas preventivno reagovati.

Vesna Topalović, član Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, foto: GZS

„Danas je prosveta zanemela. Nemamo šta da kažemo. Ovo je krajnja neka instanca od koje nema dalje. A videli smo sinoć da se tragedija ponovila u Mladenovcu, gde je osmoro mladih života ugašeno. Ja ne znam dokle će ovo ići dalje. Rešenje se ne može postići tako brzo. Trebalo je ranije misliti o tome i ranije preduzeti neke preventivne mere da do ovoga ne dođe. Vrlo se ugasila ta vaspitna uloga škole i prosvete, dok se više mesta daje obrazovanju. A ta vaspitna uloga je veoma važna i bitna, a vrlo malo mesta je ostalo za nju”, rekla je Topalović.

Slavica Salemović predsednik Sindikata obrazovanja Ekonomske škole u Čačku izrazila je nadu da će ovakva okupljanja pokrenuti prosvetne vlasti da reaguju, kako bi se pokrenule promene čitavog sistema.

Slavica Salemović predsednik Sindikata obrazovanja Ekonomske škole u Čačku i član Gradskog odbora SOČ-a, FOTO: GZS

„Nama je ovde bilo bitno da izrazimo svoj bol i svoju tugu, žal zbog onoga što se desilo i da pošaljemo poruku roditeljima nastradale dece da je Srbija uz njih na ovaj način. Njihovu bol ne može ništa da umanji, ali prosto poruka je da svi mi tugujemo i da je škola kao institucija u koju su ta deca došla zanemela. Ja se iskreno nadam da će ovaj izlazak svih naših sugrađana i učenika i kolega biti dovoljan pokazatelj prosvetnim vlastima da prosto moraju oni prvi da dovedu do promene sistema u kojoj je vaspitni sistem škole potpuno zanemaren”, rekla je Slavica Salemović predsednik Sindikata obrazovanja Ekonomske škole u Čačku i član Gradskog odbora SOČ-a.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gradski trg cacak svece pocast

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.432.738 посета
Тренутно на сајту: 428 посетилац(a)