Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава
Trenutno na sajtu: 291       |       Podeli:
23.03.2023 | 0 коментар(а)



Чачак – Традиционална српска кухиња обухвата ризницу укуса и мириса, а спремање хране предстаља



посебан део српске традиције и културе. Међутим, жене из Удружења „Евгенија” из Јежевице бројне старе рецепте „отргле” су од заборава, попут качамака који је сматран сиротињском храном.

Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава, фото: ГЗС

Нема познатијег места где се чувају старе рецептуре домаћих јела, као у подјеличком селу Јежевица престоници чувеног качамака на коме су одрастале многе генерације.

Јежевчанка Рада Калајџић уметност развијања кора наследила је од својих преткиња још као тринаестогодишња девојчица и нема пите коју не зна справити. Њена јела су служена у бројним светским ресторанима, а и Кинескињама које су посећивале Удржење чији је члан несебично је делила своја знања.

Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава, фото: ГЗС

„Зависи како ко развија коре за тесто, ја тесто замесим у хладној води, користим само сол и хладну воду. Неко ставља уље, ја не, кад то умесим стављам на фолију, ако немам фолију, ондфа подмажем тепсију, на њу ставим и оставим пола сата да стоји”, рекла је домаћица Рада.

Ова жена је истакла разноликост и рецептура и укуса када је у питању чувена гибаница.

„Ми жене из западне Србије када направимо питу, она говори сто језика, када је у питању кромпируша, неко воли са луком, неко без, неко са бибером, неко без, али све је то деп наше српске кухиње”, каже она.

Домаћа гибаница, фото: ГЗС

Мајстор у прављењу домаће гибанице је и Петрија Глигић која одлично процењује број калорија.

„Нема јаче пите на свету од домаће гибанице, посебно када налупамо јаја, сира, кајмака, масти, то се све добро зачини и замасти са кајмаком и машћу”, појаснила је ова искусна Јежевчанка.

А најмлађа међу куварицама традиционалних јела у Удружењу „Евгенија” је Рада Јоксић, која чува од заборава рецепте доброг старог качамака, а брзина његове припреме је прилагођена данашњем темпу животу.

Рада Јоксић,  мајстор у кувању качамака, фото: ГЗС

„Припрема качамака је врло једноставна иду вода, сол и пројино брашно. Кува се до жељене густине, потом се додаје врела препржена маст, а од додатака, ми овде у Јежевици, радиционално додајемо кајмак, сир, мада у данашње време, све чешће и пропржену сланиницу”, закључила је Рада Јоксић.

Качамак, старинско јело на коме су одрасле многе генерације, фото: ГЗС

Дакле, вредне Јежевчанке поново потврђују да се треба вратити производима нашег поднебља и старим традиционалним јелима, која уистину и једу најукуснија.

Прилог емитован емисији „150 минута” на Првој телевизији:

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


TRADICIONLNA JELA JEZEVICA RADA JOKSIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.800.983 посета
Тренутно на сајту: 292 посетилац(a)