У чачанској Медицинској школи отворен први Мејкерс лаб у Србији 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
У чачанској Медицинској школи отворен први Мејкерс лаб у Србији
Trenutno na sajtu: 287       |       Podeli:
19.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - У Медицинској школи у Чачку данас је отворен први Мејкерс лаб у Србији под покровитељством Нордеус групе.
Чачак први град са Мејкерс лабом, Фото: ГЗС

Мејксерс лаб представља мултидисциплинарни иновативни простор у ком ће наставници имати прилику да истражују и повезују се са локалном и широм заједницом.

Јелена Драмићанин, председница Школског одбора Медицинске школе у Чачку и менотр Ученичке компаније „Брејнер” каже да је у раду са ученицима на стварању и вођењу Ученичке компаније „Брејнер” дошло до трансформације не само ученика већ и наставника који су том раду учествовали.

„Схватила сам да су сва друга такмичења и овај традиционални вид наставе заправо као да спремамо ђака да живи у свету једне димнзије, а да смо буквално преко ноћи, тако што смо учествовали у припреми и вођењу Ученичке компаније ушли у вишедимезионални свет и дошли смо до тог тренутка да један ученик током једног часа припреме мора да барата информацијама из много дисциплина, мора да научи неке нове чињенице из тих дисциплина, мора да усавршава стечена знања и вештине и мора да унаучи неке нове вештине. Он све то ради симултано. Уз све то, он све што зна и уме мора практично да примени, мора да сарађује са десет људи у компанији који су сви различити и на све то он је мора читав процес да изведе тако што се умрежио са инсититуцијама и појединцима у локалној заједници. То је потпуно једна нова врста искуства и такмичења и сасвим сигурно најмодерније образовање”, рекла је Јелена Драмићанин.

Чачак први град са Мејкерс лабом, Фото: ГЗС

Даније Вучићевић, виша саветница за програмске активности ЦПН-а, каже је да се нада да ће простор Мејкерс лаба псотати место сусрета како њих у школи тако и у самој локалној заједници.

„Потреба за оваквим просторима постоји последњих пар година, од када је и почео СТЕМ концепт, а у последње време додали смо и то А, односно уметност и предузетништво. И у почетку заиста када размислите, та нека занимања као што је рад у лабораторији или за рачунаром не делују толико занимљиво, али данашња занимања захтевају да будете ускалђени, да будете ослоњени на друге области и науке и да на тај начин добијете други уви, друге идеје и да будете јако креативни. Све то захтева фелксибилност и тимски рад. Желимо да пружимо подршку једном сложеном систему. И зашто базш простор у школи? Зато што су наставници прва контакт тачка са ђацима и они у многоме одређују будућа занимања”, истакла је она.

„Нама је изузетно задовољство што је оно што годинама радимо, а то је развој предузетничке иницијативе код средњошколаца у Србији, добило један овакав резултат кад смо на том путу срели своје партнере и договорили се да је Група за образовање једна сјајна ствар која би заиста могла озбиљно да допринесе образовању у Србији, посебно предузетничком образовању из наше пеерспективе. Ми верујемо да је важно да развијемо код младих ту различитости и њихову жељу да им покажемо да је конкурентност уствари карактерна особина. Да они разумеју да је бити конкурентан занимљиво и важно, не зато да бисте показали да сте нужно бољи него да можете да употребите своје знање и своје вештине. То је управо оно што верујемо да предузетничка иницијатива доприноси развоју друштва уопште, а верујемо да ће и у будуће одавде то све да почиње. Зато што мроате младе људе вратити школи, односно оном њиховом размишљању, где ћемо да се бавимо креативним радом. Школа је правно место за креативни рад и право место за прављење грешака сад кад је време”, каже Дарко Радичанин, извршни директор Достигнућа младих у Србији.

Чачак први град са Мејкерс лабом, Фото: ГЗС

Како је навео Небојша Бјелотомић, директор иницијативе Дигитална Србије, мултидисиплинарност, коју ће ученици развијати у оквиру Мејкерс лаба, изузетно је важан део не самообразовањам, већ и посла којим се ти ученици буду, у будућности бавили.

„Мултидисциплинарност је данашњем образовању заиста неопходно, зато што је на радном месту мултидисциплинароност нешто што је неопходно. Ако причамо о средњој Медицинској школи и дигитализацији, сведоци смо да одавно здравство није везано само за поправљање људи већ за целокупан њихов живот. Дигитализација помаже да се, кроз разноразне апликације и платформе повећа квалитет живота. И људи који су дана у Медицинксој школи сутра могу бити неко ко је направи неку апликацију која мониторише или помаже некоме да живи квалитетнији живот, без обзира на то каква га је болест затекла. С тога се ми радујемо да ћемо повезати њихово научно разумевање онога што се овде изучава, са предузетничким идејама које ће кроз студентске компаније, показати, а онда све то упаковати у неке будуће компаније које ће имати своје место у локалној заједници, јер је и идеја да оснажујемои локалну заједницу и да искористимо чињеницу да нам дигитални свет омогућава да будемо било где у физичком простору. Дакле, да одавде из чачка можете да иамте сјајне компаније које опслућују цео свет и можда баш у неком доменском знању везано за медицину и да су људи скупили своја основна знајња овде у овој средњој школи, а онда га надоградили и пласирали га у великој глобалној утакмици, за коју верујемо да су сви они изузетно спремни и уз помоћ наставника који су изузетно битни на том путу, могу да се отисну онуда куда ми сви желимо да они иду”, рекао је Небојша Бјелотомић.

Према речима Милоша Ђуричанина, директора стратегије и развоја Нордеус фондације, улога и овог Мејкерс лаба јесте креирање позитивног окружења за образовање али и каснији живот и рад омладине.

„Најбоље компаније, најбољи наставници, најбољи ђаци удружени, чини ми се, дају једну бољу перспективу будућности Србије и заиста је то једна од идеја са којом смо започели целу ову причу. Група за образовање удружује привреду и науку, удружује и уметност са образовањем и том заједничком раду желимо да направимо више од онога што можемо заједно да очекујемо. чиними се да у моје време, у последњих 30 година нисмо имали прилику да видимо и да доживимо оно што желимо од образовања да направимо и зато морамо сви заједно да се потрудимо да замислимо како би то могло да изгледа и фунцкионише на један најбољи начин и онда уложимо сву своју енергију да то и остваримо. Не можемо се водити неким претходним искуством, а можда и већина нас заиста то искуство и нема. Са те стране, Група за образовање и Нордеус фондација основана је управо са том идејом да су образовање и будућност наше деце у Србији одговорност свих нас. То није нешто што можемо да очекујемо само од наставника нити би требало. Требало би свако од нас да се запиташта је наша улога у образовању наше деце. Шта је наша улога у креирању оркужења за њих да једноставно остану овде и доприносе даљем развоју наше земнље и друштва”, истакао је Ђуричанин.

Град Чачак први је град у Србији који је добио Мејкерс лаб, али према речима Мирослава Петковића, помоћник градоначелника Чачка, на овоме се неће стати, и већ се увелико ради на отварању нових лабова у чачанским школама.

„Пре неких годину дана када смо имали контакт са директорком Медицинске школе и са наставницама које се баве овим послом да их примимо у градској управи и да видимо на који начин можемо да помогнемо. Тада се то односило на Брејнер програм. Град Чачак је наравно изашао у сусрет наставницима и њиховим ученицима, обезбедио смештај, превоз, све оно што има је требало на том такмичењу. Тада је кренула да се одмотава цела ова прича и заиста смо поносни дана што је Чачак први град у Србији и Медицинска школа која је први Мејкерс лаб у Србији. А ја сам управо у разоговру са колегама из Нордеус фондације покушавам да обезбедим да још две чачанске школе добију исти овакав програм али то не значи да нећемо ићи на високо школско образовање, јер ту су и представници и наших факултета, тако да ћемо пробати и студентима да омогућимо овако нешто”, рекао је Петковић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


NORDEUS MEJKERS LAB MEDICINSKA SKOLA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.463.838 посета
Тренутно на сајту: 287 посетилац(a)