"Фапом" превозио гумене опанке 


Danas promenljivo oblačno i vetrovito              Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu              Počinje pozorišni festival Kustendorf              Nedelja u Bajinoj Bašti rezervisana za besplatne preventivne preglede              Uključen crveni meteoalarm, košava će duvati brzinom većom od 100 kilometara na čas              Najveća barutana na Balkanu slavi 75. rođendan              U nedelju se nastavlja akcija preventivnih pregleda u čačanskom Domu zdravlja              Vlada i prosvetari dogovorili da se u što kraćem roku izmeni Krivični zakon              Čačak privremeno rešio problem odlaganja smeća             

 
"Фапом" превозио гумене опанке
Trenutno na sajtu: 301       |       Podeli:
07.05.2017 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Старе фотографије о прошлости и традицији Старог Влаха, у нововарошкој Библиотеци "Јован Томић", откривају многобројне занимљивости,

али и готово непознате детаље из живота овог краја. У пролетос започетој акцији коју је покренула поменута библиотека избијају на светлост дана пожутеле слике, драге успомене чуване у албумима, рамовима, фиокама...

Дарују суграђани фотографије предака, оживљавају мотиви којих више нема - стара чаршија с калдрмом и пиљарама или рукотворине са угашених огњишта на планинама, ратари и сточари под бременом година и живота...

Само се још понеко од најстаријих мештана присећа камиона с великим натписом "Лабуд". Било је то ФАП-ово возило, једно од првих транспортних средстава у Пољопривредном добру "Златар" из кога је 1959. године настао првенац варошке индустрије - Фабрика гуме и обуће "Златар", касније Комбинат. Слику је објавио фабрички лист "Златар" у 10. броју од 1. јула 1976. године, уз податак да је за воланом "Лабуда" годинама јездио возач Миланко Мичијевић, најпре кривудавим путевима старовлашке забити, превозећи кромпир и грађу, а затим носећи у све крајеве земље прве производе фабрике - гумене опанке.

Средином новембра 1953. године у халама нове фабрике монтирано је прво возило по лиценци "Саурер верка" из Бeчa. Сваки уграђени део изазивао је велику радост радника, а првенац су из милоште назвали "Лабуд" - записано је у монографији "Фабрика аутомобила Прибој 1953-2003". Возило се потврдило квалитетом и издржљивошћу своје конструкције, па није никакво изненађење што је у свом радном веку "препешачило" пут дуг више од милион километара, освајајући беспућа пуних петнаест година.

У историју овог краја су отишле и таблице на запрежним колима, а једну од њих од заборава чува Драган Грујичић, пензионер из Драглице, села у висовима Муртенице. Она је и доказ о територијалној организацији власти и административним поделама, јер је писало: срез златарски, општина Драглица.

"Таблица за запрежна кола је издата 1947. године, након што је претходне године Драглица из златиборског пресељена у златарски срез. На таблицу се нису плаћале дажбине, важила је до 1965. године и била обавезна за кола са гвозденим точковима којима су рабаџије превозиле луч, катран, грађу, плодове клеке... Ишло се до Коцељеве, Тополе и отуд су се довозили жито и роба", казује Драган.

Руда магнезита из Голих Брда, фотографије из албума Д. Гагричића

Годинама распети између градова чије су таблице носили на возилима, Ужица и Пријепоља, своје матице на коју су упућени и субрегиона у који га гурају неке политичке и друге игре, Нововарошани су своје ознаке добили у јануару 2011. године, а прву је понела општинска лимузина. Овде нагађају и нуде опкладе о томе колики ће век бити таблицама, стрепећи да ће остати без општине због драстичног пада наталитета и сеоба, а и што десетак села на десној обали Увца стално једним оком гледа на Чајетину, прижељкујући повратак у комшилук, ком су некад припадали.

Трагови рудокопа

У више старовлашких села налазе се трагови рудокопа - у Ојковици се вадио манган, а у Драглици и Сеништима магнезит. Трагање за жицама и копање "белог злата" у утроби Муртенице престало је пре више од две деценије. Некадашња рудишта и депоније јаловине на Голим брдима прекрили су борови, па ова брда више нису гола и име им не приличи.

Новости/Д. Гагричић




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.354.011 посета
Тренутно на сајту: 301 посетилац(a)