Necete verovati  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Милица Михаиловић: Све можете купити, али славски колач се меси у кући

17/12/2022
image-gallery-item
Све можете купити, али славски колач се меси у кући, фото: РИНА
Чачак - Почела је сезона Крсних слава, једног од најважнијих дана у животу Срба. Колач,

жито и свећа су обичаји који се поштују и који се и даље чувају од заборава. Иако сада поједине модерне домаћице колач купују, ипак је права ствар онда кад се лично замеси и украси, пише агенција РИНА.

„Домаћица треба да буде ведра, расположена и требала би да клоча припреми дан пре славе, како би био прва ствар коју ће припремити. У неким крајевима жене се посебно и свечано облаче када припремају славски колач, јер је то нешто веома важно и треба са пуно љубави и поштовања приступити том чину, каже за РИНУ домаћица Милица Михаиловић.

Свако домаћинство у коме се држи до крсне славе, зна да тај свети дан не може да прође без славског колача, за чије је спремање осим умешности домаћице важно да буде спремљен са много љубави и пре свега у добром расположењу, јер овај обредни хлеб представља тело Исусово. Иако су се времена променила, па се ђаконије за славску трпезу често купују, славски колач требало би обавезно припремити у кући. С`обзиром да је време посних слава и колач се припрема од основних намирница, то су брашно квасац и вода.

Све можете купити, али славски колач се меси у кући, фото: РИНА

„Квасац се сипа у брашно и замесити тесто. Може се месити рукама, уколико немате један од оних модерних процесора, можете да убаците унутра и тесто је готово за минута, а овако нам треба времена. Када тесто нарасте, следи његово обликовање. Један део одвајамо за пет лоптица које стављам преко, а од остатка дела теста прави плетеницу која иде око колача", каже ова Чачанка.

Славски колач се украшава разним облицима у зависности од маштовитости и умешности домаћице, али оно што је обавезно је су слово и књига.

Све можете купити, али славски колач се меси у кући, фото: РИНА

Врло је једноставно, када утиснемо у тесто симболе олако ћемо направити и књигу. Имам један правугаоник који стављамо у средину као повез, а затим пресавијемо а затим ножем утиснемо као да ту нешто пише. Тако украшен колач пече се док не порумени, а следећег јутра носи се у цркву на освештавање", закључила је Милица.

РИНА (ГЗС)

kolac milica mihailovic slava

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

desna gif velika redakcija gzs

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.