Који су услови за добијање бесповратне помоћи за куповину сеоске куће? 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Који су услови за добијање бесповратне помоћи за куповину сеоске куће?
Trenutno na sajtu: 422       |       Podeli:
01.03.2023 | 1 коментар(а)



Било да неко живи сам, у ванбрачној или брачној заједници, или је самохрани родитељ, моћи ће да конкурише за добијање

бесповратне новчане помоћи од државе за куповину сеоске куће. То је основни услов који сваки подносилац захтева за новцем мора да испуни, а списак услова и документације је подугачак, и може да се нађе у тексту јавног конкурса који је објављен на сајту Министарства за бригу о селу.

Држава издвоја 500 милиона динара (4,2 милиона евра) за куповину кућа, а појединац, односно породица, максимално ће моћи да добије 1,2 милиона динара (око 10.200) евра. Прикупљање документације може да почне одмах, а захтеви се предају најкасније до 1. новембра ове године, преноси Данас.

Основни услови које подносиоци захтева за овом врстом помоћи морају да испуне су да су пунолетни држављани Србије, са непрекидним пребивалиштем у земљи од три године, да немају више од 45 година, као и да нису осуђивани, нити власници или сувласници непокретности у Србији. Осим тога, услов је и да у последњих пет година нису отуђили неку непокретност или је стекли, не рачунајући пољопривредно земљиште.

Будући власници сеоских кућа не смеју да имају неизмирених обавеза које се тичу јавних прихода, против њих не сме да се води извршни поступак, а не смеју ни да буду у крвном сродству са продавцем некретнине, као ни тазбинском и адоптивном. Уз то, не смеју да буду у поступку одобравања за куповину непокретности. Сви ови услови важе за оба ванбрачна или брачна партнера.

Осим оних који желе да пазаре сеоску кућу, да би била купљена, и сама кућа мора да испуни одређене услове. Пре свега основне услове за живот и становање, да се налази у приградским или градским насељима или насељеном месту у ком постоји бар један објекат јавне службе, да вредност куће одоговара тржишној, као и да се кућа налази на истој катастарској парцели као окућница или на суседној.

Кућа мора бити уписана у катастар, и не сме бити предмет судског спора и нерешених имовинско-правних односа. Подносиоци пријаве за бесповратну помоћ морају се обавезати да ће осигурати кућу на 10 година. Осим тога, та непокретност неће смети да буде део неке залоге или хипотеке у истом том року.

У Уредби којом је регулисана бесповратна помоћ наведен је и комплетан списак документације. Има 22 документа која треба прибавити и поднети, између осталих, уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, фотокопија личне карте, уверење о пребивалишту и неосуђиваности, седам различитих изјава, као и потврде Министарства финансија о томе да нема дуговања.

Сеоском кућом са окућницом сматра се, како се наводи у Уредби, кућа са економским двориштем, које се налази на истој катастарској парцели као и сеоска кућа или на суседним парцелама у односу на сеоску кућу.

Бесповратна средства нису намењена за опремање сеоске куће и окућнице, као и порез на пренос апсолутних права приликом купопродаје, порез на имовину, трошкове прикупљања документације за пријављивање на јавни конкурс, као и за грађевинске радове за адаптацију сеоске куће.

Рок за подношење пријаве је најкасније 1. новембар, а документација се шаље на адресу Министарства за бригу о селу (Булевар Михајла Пупина 2а, Београд) или се предаје лично на писарници. Бесповратна средства ће се додељивати по редоследу поднетих пријава до утрошка средстава, најкасније до 30. новембра.

Уговор закључују подносилац пријаве, јединица локалне самоуправе и Министарство, а од тренутка када се уговор закључи подносилац има рок од 20 дана да осигура кућу, и то на период од 10 година.

Општина ће бити надлежна да контролише да ли је све испуњено, а уколико не буде поштован уговор Министарство може да га раскине. У том случају они који су добили новац мораће да га врате држави.

ГЗС/Бизнис.рс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Srbin

    Ima li sta da drzava daje pomoc da obnovim moju jataru ne trazim poklon dajte mi pare da vracam jedno deset godina bez kamate



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.351.490 посета
    Тренутно на сајту: 424 посетилац(a)