Производња корнишона уносан посао 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Производња корнишона уносан посао
Trenutno na sajtu: 633       |       Podeli:
28.07.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Све већи број српских пољопривредних произвођача одлучује се за узгој корнишона,
Фото: РИНА

јер је ово поврће захваљујући кооперантским фирмама из Немачке постало изузетно исплативо. У чачанском крају више од 400 домаћинстава управо захвљајући корнишонима оствариће сигуран приход, који се креће и до неколико хиљада евра, преноси агенција РИНА.

Даница Радовић, Мрчајевци, фото: РИНА

„Ово је прва година у којој сам се одлучила за производњу на површини од три ара, дневно се убере од 100 до 180 килограма. Сорта кибрија захтева свакодневну бербу и све што се више бере, све више замеће. Берба је почела половином јуна и трајаће до половине септембра. Посао изгледа добар, може да се запосли читава породица која мора бити ангажована око три месеца“  рекла је за РИНУ, Даница Радовић из Мрчајеваца.

На захтевно европском тржишту пролази само најбоља класа, па ако се брање изостави само један дан, корнишони већ прелазе у другу. На пољопривредницима је само да обезбеде земљиште и воду а све остало је на откупљивачима, који финансирају комплетну производњу, од расада до репро материјала до свакодневних савета стручњака.

Немања Јоксић, директор Глобал систем кооператив, фото: РИНА

„Имамо агрономе на терену који обилазе кооперанте, како се род не би довео у питање, и конкретно им говоре шта треба да ураде. Ове године  ће бити произведено око хиљаду тона корнишона за потребе немачког тржишта. За три месеца, домаћинство које се определило за овај вид производње може зарадити минимално три хиљаде евра., јер све што се произведе то се и откупи“, рекао је Немања Јоксић директор Глобал систем кооперативе.

Oва немачка компанија до сада је набављала корнишоне из Турске, међутим далек пут и велики  трошкови транспорта, преселили су место откупа у Македонију која не може да произведе довољне количине. Стога је производњу корнишона организовала компанија Глобал систем кооператива која је склопила уговоре са пољопривредним произвођачима у Србији.

„Град Чачак подржао је ову причу и нама је циљ да запослимо најосетљивије групе људи.Овде је циљ да то раде породична газдинства, чланови домаћинства који немају потребе да ангажују сезонске раднике. Буквално упошљавамо породице, овога пута са корнишонима“, каже Снежана Марковић Ђуровић из Пољопривредне стручне службе.

РИНA (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Kornisoni posao poljoprivreda

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.310.374 посета
Тренутно на сајту: 632 посетилац(a)