Меморијални комплекс „Бошко Буха” ипак није на продају 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Меморијални комплекс „Бошко Буха” ипак није на продају
Trenutno na sajtu: 405       |       Podeli:
29.03.2023 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић



изјавила је да је став тог министарства да нема продаје Меморијалног комплекса „Бошко Буха” на Јабуци код Пријепоља.

Како је саопштила Влада Србије, Ванушић се састала са представницима Иницијативе за обнову Меморијалног комплекса „Бошко Буха”.

Она је нагласила да је Министарство културе посвећено проналаску одговарајућег решења за ревитализацију тог меморијалног комплекса споменика културе од изузетног значаја.

Ванушић је рекла да је став Министарства културе да неће бити јавне продаје Меморијалног комплекса „Бошко Буха”, с обзиром да се ради о културном добру од изузетног значаја које по закону не може бити предмет продаје без претходно прибављених сагласности надлежних органа и институција, због чега је Министарство у два наврата већ обуставило јавну лицитацију.

На састанаку је указано да је Републички завод за заштиту споменика културе, као надлежна установа заштите, извршила увид у стање Меморијалног комплекса на Јабуци, као и да ради на утврђивању мера заштите, прикупљању целокупне неопходне техничке и историографске документације у циљу припреме детаљног Програма заштите, ревитализације и уређења комплекса.

На основу тога ће бити донет план активности у циљу заштите и очувања познатог Меморијалног комплекса.

Ванушић је напоменула да ће Министарство у сарадњи са Републичком дирекцијом за имовину, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством финансија радити на решавању имовинско -правних питања.

С обзиром да је заштита ратних војних меморијала регулисана законом који је у надлежности Министарства за рад, борачка и социјална питања, сва питања ће се решавати у заједничкој сарадњи.

На састанаку је наглашено да је значајно да се паралелно са решавањем имовинско – правних питања ради на студији изводљивости која ће указати на најбоља решења у виду даље намене овог комплекса и његове самоодрживости.

На састанку је договорено да ће Иницијатива за обнову Меморијалног комплекса „Бошко Буха” учествовати у предлагању најбољих решења за развој туристичких и образовних програма намењених деци и младима.

Меморијални центар који се налази близу села Јабука код Пријепоља, изграђен је на месту где је септембра 1943. године погинуо најмлађи народни херој Југославије, Бошко Буха. Он је тада имао 17 година.

Некадашњи Савез пионира Југославије својевремено је прихватио локалну иницијативу да се на Јабуци изгради Спомен дом посвећен Бошку Бухи.

Организовао је акцију током које су пионири из целе Југославије прикупљали новац за његову изградњу.


Нова Економија / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje jabuka bosko buha kompleks prodaja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.431.922 посета
Тренутно на сајту: 406 посетилац(a)