Teški dani za našu otadžbinu, Vučić - Razapinju srpski narod zbog Rusije,kažnjavaju nas zbog slobodarske politike... 


I poslednjeg dana radne nedelje promeljivo vreme              Danas se obeležava Sveti Kirilo i Metodije              U nedelju preventivni pregledi za decu i odrasle u čačanskom domu zdravlja              Jezive poruke predsedniku Srbije i gradonačelniku Čačka na zidu Ekonomske škole              Proglašena vanredna situacija u devet MZ u Požegi             

 
Teški dani za našu otadžbinu, Vučić - Razapinju srpski narod zbog Rusije,kažnjavaju nas zbog slobodarske politike...
Trenutno na sajtu: 319       |       Podeli:
29.03.2024 | 0 коментар(а)Predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti od 18 časova iz Palate Srbija. Vučić je govorio o temama od najvećeg nacionalnog i državnog značaja.

- Pre nekolika dana, ne želeći da hitnom reakcijom proizvedem posledice rekao sam da se nalazimo u teškoj situaciji i naravno uvek možete da razmišljate o sopstvenoj krivici i čime ste doprineli da se nađete u takvoj situaciji. Plašim se da zaista, ne svojom krivicom, već zbog sveopšte situacije u svetu da plaćamo visoku cenu. Za nas veoma bitna tema možda najvažnija je pitanje KiM i svega što se događa kao i potencijalno članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope - rekao je Vučić.

Kako je istakao predsednik Vučić, reč je o pritisku na srpski narod zbog vojne neutralnosti, odnosa prema sukobu u Ukrajini i treći razlog je taj da zapadne zemlje osećaju veliki pritisak zbog napretka ruskih snaga i nesigurnosti oko okončanja rata u Ukrajini još su dodatno opterećeni porukama iz Moskve koja se poziva na kosovski presedan.

Opozicija traži još jedno odlaganje izbora

- Za nas je mir prioritetni interes i od strahovitog je značaja. Dobili smo najnovije podatke za februar koliko je ekonomski napredak Srbije i veći nego što smo očekivali. Sloboda je takođe nešto čime se ponosimo. Od dolaska Kurtija na vlast Priština je neprestano eskalirala situaciju. Imamo više od 400 napada na Srbe, njihovu imovinu i crkve - ističe predsednik.


Savet Evrope
Vučić kaže da što se Saveta Evrope tiče, Kurtijevi sponzori stalno govore da je pitanje vladavine prava.

- Kažu da su Kurtiju uveli sankcije, a pod tim sankcijama, iako srpska roba nema pristup KiM već devet meseci, čime se niko ne bavi. Od tada, između ostalog, kažu da su uveli sankcije Kurtiju. A za proteklih godinu dana na apsolutno svim forumima su učestvovali ti kojima su uveli sankcije - rekao je predsednik.

Poručio je i da je napad NATO na Jugoslaviju agresija, a ne intervencija.

- Kaznili su Prištinu time što hoće da ih puste u Savet Evrope. Nemojmo da smetnemo sa uma da govorimo o ključnoj stvari koju je Zapad propisao. Rekli su nam od prvog razgovora, imam beleške i veoma su precizne, kada smo pričali sa Eskobarom, Lajčakom, Pletnerom i Bonom, četiri puta su rekli da u tzv. sikvensingu, prva suštinska prioritetna obaveza Prištine jeste formiranje ZSO. U lice su to rekli, u više navrata, da Srbija nema nikakvu obavezu, već Priština mora da formira ZSO - kazao je Vučić.

Dora Bakojani se predomislila

Predsednik kaže da je Dora Bakojani, tri dana pre glasanja promenila svoje mišljenje i posle jednog telefonskog poziva naglo se pokajala što je bila čvrsta i snažna.

- Pisali ovde da štiti interese Srbije. Sramota... A onda se setila da nije važna ZSO, eksproprijacija... Sudsku odluku su nadležne institucije odbijale da primene, onu o eksproprijaciji. I onda je Kurti naložio da se primeni odluka katastra. Čist dokaz da prava Srba i SPC zavise od volje Kurtija i njegovih nalogodavaca - rekao je on.

Podseća da je Azem Kurtaj, kome mnogi ne znaju ime, a smatraju da je zločinac Milan Radoičić, iako je upucao srpsku decu gonjen za bacanje petardi.

- Niko sa Zapada ne pita šta je sa Kurtajom. Koga briga za upucanu decu, to su srpska deca. Što se tiče ZSO, njihovi eksperti su rekli da je to međunarodna obaveza Prištine. A onda su dobili pismo gde Kurti kaže da će primeniti to čim ih prime u SE. I svi znaju da lažu. I gle paradoksa, verovatno će parlamentarna skupština SE da se održi na 11. godišnjicu od usvajanja Briselskog sporazuma. Igra datuma nije slučajna, misle da Srbe mogu da ponižavaju doveka. A Dori Bakojani da poručim - sram te bilo za to što si uradila. Sram vas bilo. Neki ljudi imaju kičmu, a neki nemaju ništa - kazao je predsednik.

Traže da prodamo ekspoziture Nacionalne štedionice na Kosovu i Metohiji

Vučić je rekao da ne sme ni da priča kakvi su pritisci na Srbiju u Briselu, po pitanju ukidanja dinara.

- Hoće da prodamo ekspoziture Nacionalne štedionice strancima. Da li ste vi ozbiljni? Oni jednostavno nisu normalni. Možete da se smejete, oni svi zajedno nisu normalni. Ni usput ni nikako nećemo prihvatiti ukidanje dinara. Nemojte više da nas tapšete po ramenu, dosta ste nas lagali i obmanjivali - poručuje Vučić.

Teror i progon Srba sa Kosova i Metohije
Predsednik je rekao da je progon Srba temeljno organizovan i da se glasno čuje i organizovano ćutanje.

- Od pucnjava, nelegalnih patrola, nelegalnih eksproprijacija, otimanje imovine SPC, čime narušavaju specijalne zaštitne zone. Preoravanja srpskih sakralnih objekata, da grade komunikacije između svojih idiotskih objekata. Uklanjanje ćiliričnih tabli, čime krše i svoje sopstvene propise - nabrojao je on.

Vučić ističe da ne postoji mogućnost za bezbedan povratak Srba i da na sve naše predloge neće da daju ni komentare.

- Za njih je to apsolutno neprihvatljivo. Embargo na srpsku robu traje već devet meseci. Krše sve, mesecima, a više niko ništa i ne govori. A kada smo mi postavili kamere na administrativni prelaz, dobili smo 12 dopisa zapadnih sila, koje pitaju šta će nam kamere. Pa da ne možete da lažete da se dogodilo nešto što nije. Nema nijedan propis koji nama to zabranjuje - rekao je predsednik.

Istakao je i da je oduzimanje licence MTS kao i sputavanje radne grupe za traganje za nestalima, takođe predstavlja flagrantno kršenje prava.

- I dolazimo do lokalnih izbora. Kada su održani ti zločinački i lopovski izbori na severu sa planom da se razori srpsko stanovništvo, kažu da smo mi krivi. Institucije su napustili sami, uprkos mom savetu. Ali razumem što su to uradili. Kada se odigrao taj demokratski čin sa izlaznošću od 3.4 odsto, kreće opšti progon. Iznajmili su neke privatne Kurtijeve Srbe koji su iznajmili neke bordele za četvoro Srba koji hoće da učestvuju sa Kurtijem - poručio je on.

Vučić kaže da je za glasanje za opoziv potrebno 50 odsto plus 1 glasač i da je posle Banjske, kada je krenuo pravi teror nad Srbima, 12 odsto Srba napustilo svoja ognjišta.

- Ali je birački spisak povećan za 834 glasača. Zašto? Samo da ovi uslovi ne mogu da se ispune. Glasanje putem pošte, što je dozvoljeno svuda u svetu je nemoguće po odlukama Prištine, zato što se prihvata jedino glas iz zemalja koje su priznale tzv. Kosovo. Jedino možda iz Crne Gore da glasaju. Video sam i ovu ministarku danas, Gorčević, sva je ustreptala. Sram ih bilo. Moraju valjda tako da se ponašaju što je jedna časna žena Maja Vukićević, odbila da glasa za Kosovo u SE - rekao je predsednik.


On ističe da bi Albanci i dalje imali većinu čak i kada bi prešli sve prepreke koje postavljaju pred Srbe.

- U svim komisijama Albanci su u većini i mogu sve da izglasaju. I tražili su da se postave kamere da bi snimili svakog Srbina koji dolazi da glasa. I na svako biračko mesto hoće da postave albanske zastave. U Leposaviću spiskovi sa građanima koji su potpisali peticiju završili su u rukama ove četvorice narko dilera, Kurtijevih Srba, koji sada ucenjuju Srbe. Te bitange, koje vole regionalni mediji. Sami se hvale da šmrču kokain - kazao je Vučić.

Predsednik dodaje da je objasnio težinu situacije oko KiM i da će nastaviti da razgovara kao i da će saslušati mišljenje skupštine i Vlade Srbije.

- Spreman sam da čujem mišljenje predstavnika svih stranaka kakva bi reakcija Srbije trebalo da bude. Ja smatram da reakcija Srbije treba da bude snažna i odgovorna 11. maja. Ne želim da ograničavam manevarski prostor Srbiji. Dobio sam zvaničan poziv od Makrona, ta poseta će biti važna, i moliću ga da uzme u obzir sve ono što smo razgovarali, kao i međunarodno pravo. Boriću se za Srbiju - poručio je predsednik Srbije.

Rezolucija o Srebrenici
Predsednik Vučić je upozorio i da će zapadne zemlje svoju podršku Izraelu u ratu protiv većinski muslimanskih Palestinaca pokušati da kompenzuju preko Srebrenice.

- Spremaju i neku rezoluciju o genocidu u Srebrenici, sponzori su zamislite Nemačka i Ruanda. Samo vas molim da čujete ovo. Pre dva dana kada je trebalo da se raspravlja o situaciji koja je proizvedena NATO agresijom pre 25 godina, komentar zapadnih ambasadora je bio: Zašto se Srbi vraćate u prošlost, dajte da gledamo u budućnost. A onda su rešili da nas vrate 29 godina unazad. I to je uobičajeno i sve je u redu - rekao je predsednik.

Vučić navodi da se to radi iz dva razloga - da srpski narod kazne zbog slobodarske politike, a drugi razlog je taj da muslimanima širom sveta pokažu da uprkos podrške Izraelu prikazuju sebe kao ljude koji podržavaju muslimane.

- Posle toga vam je jasno šta sledi. Iako taj pravni akt nema obavezujuću snagu. Dan posle toga će se izaći sa inicijativom koju je izrekao i profesor Gruhonjić, da takve političke tvorevine koje su nastale na genocidu ne smeju da postoje. Misle na Republiku Srpsku naravno. A Srbija je potpisnica Dejtona i po tom dokumentu ne smeju da ukinu RS - dodaje on.

Vučić kaže da će potom tražiti i ratnu odštetu od Srbije, kao što je i najavljivano.

- U tešku situaciju zapadne sile žele da dovedu našu zemlju. Uz sve te priče i bajke, naše je da kažemo jasno i nedvosmisleno šta je to što se zbiva i dešava. Imaćemo Zapad protiv sebe, kao i značajan broj islamskih zemalja. Nema stvari koja vas čini ponosnijim od toga da na suvereni i slobodarski način vodite jednu divnu zemlju kao što je Srbija. Borićemo se, iako smo mali. Sve ove sile su protiv nas. Oni moraju da skupe dve trećine, osim ako i po tom pitanju ne budu varali - rekao je predsednik.

On je objasnio da će biti mnogo uzdržanih tokom glasanja.

- Računaju da će imati 27 iz EU za. Na to mi moramo da imamo 14 drugih koji će biti protiv, a ne uzdržani. Mnogo komplikovana situacija, i mnogo je teško. Borićemo se, pri tome nijednog trenutka ne unižavajući žrtve. Rade to zato što im se žuri zbog izbora u SAD, onoga što se zbiva u Gazi i Ukrajini - dodaje Vučić.

Kazao je da nas dovode u nemoguću situaciju, iako smo na evropskom putu, i da od toga nećemo odustati - iako će nam pozicija biti sve teža.

- Biće i ovaj samit Briksa. Ne znam da li je Ivica obavešten. Jeste? A i ja sam pozvan? Odlično - rekao je predsednik.

Dodaje da spremamo dokumentaciju i da će sve biti prosleđeno svim svetskim silama.

- Želim da čestitam predstojeći Uskrs svim vernicima koji po Gregorijanskom kalendaru slave. Želim im mnogo mira i blagostanje - ističe Vučić.

Ekonomija
Predsednik Vučić kaže da su ekonomski pokazatelji odlični i da su u pitanju izuzetno dobre vesti za Srbiju.

- Prema fleš proceni za februarski rast BDP je 5,9 odsto. Verujemo da zbog remonta rafinerije će biti nešto manji u martu, ali će u aprilu biti odličan. To je više od originalnog plana. Ako se ovako nastavi uspešno, to je sjajno... Posebno sam srećan zbog rasta industrije, posebno prerađivačke industrije. To nam daje šansu za sve ovo oko Ekspa - rekao je predsednik.

Dodaje da gradimo i veliki akvatik centar u sklopu Ekspa, i da očekuje da ćemo dobijati mnoga sportska takmičenja zahvaljujući tome.

- Nivo investicija je do sada na rekordnom nivou, kao i devizne i rezerve zlata. Imamo novca, nemamo nikakve ekonomske probleme. MMF je saopštio da su naši rezultati impresivni! Želim da svaki građanin čuje to. Inflaciju spuštamo, biće 4,5 sada, dakle ulazimo u okvire, i idemo na dalje smanjenje. Problem je cena nafte, zbog Crvenog mora, Huta i udara na ruske rafinerije. Mi 4 milijarde imamo na računu - istakao je predsednik.

Rekao je i da je finansijska situacija dobra, i da odlično napredujemo.

- Za mene je najvažnija poruka da moramo biti jedinstveni u odbrani državnih interesa. Uskoro očekujem i susret sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom. Očekuje nas i Vaskršnji sabor sa RS, u skladu sa svim vezama koje dozvoljava Dejtonski sporazum. Organizovaćemo to širom Srbije, i donećemo značajne odluke - kazao je predsednik.

          Izbori
Novinari su potom počeli da postavljaju pitanja. Prvo je bilo da prokomentariše američka istraživanja NDI po kojima će opozicija izgubiti izbore i da se zato spremaju da ih bojkotuju.

- Od svega što sam pričao na pamet mi nije palo da pričam o unutrašnjim stvarima. Upravo sam pozvao sve ljude u Srbiji da razumeju težinu naše pozicije, i da se odgovorno ophode. Mogao sam pričati o Nestoroviću, koji je neodgovorno postupio. Nisam govorio ni o svima ovima. Namerno to nisam učinio. Mi imamo zakone i ustav, oni su molili krajem godine i tražili izbore. Kao da je to fontana želja, pa su pretili protestima - rekao je on.

Dodaje da su izbori održani u roku u kom je traženo, a da su zatim tražili ponavljanje beogradskih izbora.

- Mi smo rekli da naćemo biti lopovi kao neki 2012. godine. Nećemo da krademo, bolje je da čuvamo srpsku demokratiju, pošto je važna za nas. Kao što nismo branili da šetaju do RTS, zbog čega je recimo ranije ubijen Ranko Panić. Onda su rekli da neće da idu brzo na izbore, pošto su videli da su pali. Neće da idu 28. na izbore, pošto idu na "holidej". Spajaju praznike, idu u inostranstvo, pa nisu tu. Mi smo rekli da je to besmislen razlog, i da Beograd mora da radi, da se kupe novi autobusi, milion drugih stvari. Oni su rekli da ne smemo da kvarimo "holidej" - dodaje Vučić.

Tada su izbori odloženi na poslednji mogući datum - 2. jun.

- Onda su tražili da se ide na jesen, suprotno zakonu. Imam ja to istraživanje NDI ispred sebe. Imam više istraživanja, i po svakom su pali. Oni imaju svoje limite u Beogradu. Misle da je dovoljno da vode antisrpsku politiku, pa će dobiti Beograd. Beograd se promenio, čak im je lakše da dobiju izbore i negde drugde. Neće ljudi njihovu politiku u Beogradu, i vrlo su limitirani. I pošto znaju to, opet hoće da ucenjuju. Nećete na silu ništa dobiti - poručuje predsednik.

Dodaje da je opozicija nanela veliku štetu državi, posebno u Strazburu i Beču i zamolio ih je da stave državne interese iznad stranačkih.

Dinko Gruhonjić
Komentarišući blokadu fakuleta u Novom Sadu, Vučić je rekao da poziva sve da ne pribegavaju nasilju.

- Ne postoji niko ko gore misli o Dinku Gruhonjiću. Sram te bilo za Dinka Šakića, divno ime... Sram te bilo za to. Ali to ne znači da bilo ko sme da ugrožava njegov fizički integritet. A ovog drugog profesora koji je vređao devojku, to je sramota. Kaže on njoj mnogo si ružna. A ti si mnogo lep - kazao je Vučić.

Birački spisak
Na pitanje o uvidu u birački spisak, Vučić kaže da će biti dozvoljeno sve što je zakonom moguće.

- Da podsetim, u 10 godina njihove vlasti je u birački spisak upisano 140.000 ljudi više. A za vreme naše vlasti oko 20.000 više. Znate da sam ja uz Dačića najiskusniji ovde, i da sam se za razliku od njega bavio terenom. Ja znam sve o izborima. I ajde mi objasnite, kakve veze ima birački spisak, i kako možete da ukradete kada imate kontrolore. Kako to mrtav može da glasa? To znači da neko mora dva puta da glasa tog dana. Kako je to moguće, kada ima sprej na ruci. Na stranu što bi dobio 10 godina zatvora, ili 15. Kako to tehnički da se izvede, ja sam čuo za sve tehnike. Kako to može u Srbiji - zapitao je predsednik.

Kaže da neko lupeta gluposti svaki dan po medijima, i ponudio je da se kontroliše birački spisak svaki dan.

- Ja sam za to da svaki dan, da imaju pet eksperata opozicionih, koga god oće. Da svaki dan sedi i gleda birački spisak. Sve radi, u skladu sa zakonom. Njihov problem je što znaju da ne mogu da izađu i ne izgube izbore, pa kako da onda to objasne - rekao je on.

Ohridski sporazum i ZSO
Vučić je rekao da je jasno rečeno posle Ohridskog sporazuma da je sikvensing ključan i da je ZSO bila na prvom mestu.

- Prevara je u tome što oni neće ZSO, a od nas traže da prihvatimo sve. To je protivzakonito, i iz njihovog ugla čak. I na sastanku sa Kvintom su rekli da instistiram na tome, i da je to ozbiljan argument. Džaba da insistiram, kada oni imaju više geopolitičke ciljeve. U tome i jeste problem, kako će da izgleda poglavlje 35. Vidim da će Francuzi pokušavati da urade nešto po tom pitanju, da bude iole prihvatljivo - dodaje predsednik.

Dodik
Vučić kaže da se svakog dana čuje sa Dodikom i da je njegov posao da to prati.

- Do 2 i nešto sam sinoć pratio rad NS RS. Situacija je komplikovana i politički uzavrela. I kada govore o Dejtonskom sporazumu, i kažu da ga Dodik krši, ja bih pitao jel Dodik prekršio Dejtonski sporazum zakonom o imovini. Pokažite mi član koji je prekršio Dodik ili RS. Ima li ga? Pa nema ga, a to ću uskoro pitati gospodina Šmita, a pitaću i druge - rekao je Vučić.

Nisam ja uvek saglasan sa onime što radi Dodik, ali kada vidim kako to ide, i u kom smeru ide, pitam šta ćemo da radimo za dva meseca, poručuje predsednik.

- Ja ću pokušati da razgovaram, da zamolim predsednika Dodika da nastavi da vodi politiku mira, ali i politiku spuštanja tenzija, iako ne mislim da imam pravo da utičem nekako na njega. Mi smo prijatelji, i to ću uraditi iz prijateljskih pobuda. Ali to neće promeniti njihov odnos prema njemu - kazao je on.

Partizan
Predsednik je prokomentarisao i pomoć države Partizanu i kaže da se zbog toga ministar Mali mučio ceo dan.

- I glavni peder u državi, to sam ja, mučio se ceo dan. Da bi ovi što nisu glavni pederi zbog svoje neodgovornosti i ogromnih dugova mogli da igraju u Evropi. Pa smo pomogli koliko smo mogli. Užasno je stanje u finansijama Partizana. I u Zvezdi je, iako je malo bolje. U Partizanu ima jedna dobra vest za navijače tog kluba. Država je svoje uradila, i omogućili smo 3.2 miliona evra fudbalskom klubu Partizan. Dobra je stvar to da je rukovodstvo Partizana prihvatilo da ogole svoje finansije, i da naši eksperti mogu da naprave stvarne programe, kako da se ozdravi Partizan. Ne samo na šest meseci da se preživi, nego dugoročno. To je prvi, ali veliki korak. Na putu su ozdravljenja, ali će to biti dug i težak proces. Taj dug je preko 50 miliona evra. Zvezdin dug je manji, ali i da je toliki bio bi teže podnošljiv - rekao je Vučić.

Olimpijske igre
Vučić je izrazio nadu da ćemo imati još sportista na Olimpijadi, i da želi da se fudbalska reprezentacija dodatno motiviše.Velika primanja imaju i ljudi u savezu, i u stručnim štabovima. Želim da imamo rezultate u skladu sa time. Ja se divim kako Vojvodina, Čukarički, TSC funkcionišu. Dobar sistem. Pazar, na putu da napravi nešto. Dobro napravljeno sve. Voždovac privatan klub, guraju, nešto se dešava. Partizan mora da reši svoje. Ako prihvate reforme koje im predložimo, nemam bojazan za njih. I biće vrlo uspešni, a ljudi će videti rezultate, i svi njihovi navijači biće zadovoljni - poručio je Vučić

GZS - Politika
PODELI:
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Aleksandar Vućić Obraćanje naciji Srbija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 161.003.484 посета
Тренутно на сајту: 319 посетилац(a)