Нова Варош обележила свој дан! На тргу откривен споменик погинулим ратницима од 1912. до 1918. године 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Нова Варош обележила свој дан! На тргу откривен споменик погинулим ратницима од 1912. до 1918. године
Trenutno na sajtu: 777       |       Podeli:
01.11.2018 | 0 коментар(а)



Нова Варош – Дан општине свечано је прослављен на централном тргу где се окупио велики број Нововарошана,



а том приликом откривен је и споменик погинулим ратницима од 1912 до 1918 године.

Раде Васиљевић, фото: Глас западне Србије

“У историји Нове Вароши није се на овакав начин никад обележавао дан општине, ове године смо се договорили да буде уприличен седмодневни програм, а велика је част што смо се окупили на овом месту где је у рату страдало 1200 ратника. Да они нису показали храброст и чојство ни нас данас не би било овде. Иако им је тек после 100 година одато признање и подигнут споменик, ми овде нећемо стати. Овај важан дан у српској историји обележаваћемо како доликује”, изјавио је председник општине Нива Варош, Раде Васиљевић.

О доприносу српске војске у Великом рату пред окупљеним мештанима, говорио је професор историје Радиша Филиповић који је истакао да данас испред бисте Војводи Петра Бојовића изражава се захвалност свим ратницима који су положили своје животе за отаџбину у ратовима 1912-1918. Филиповић је нагласио да ово није обичан дан за Нову Варош, ни за сваког ко се Нововарошанином зове. Данас се, како је рекао, на трг морало доћи да се поклони, иако са закашњењем, новоподигнутом спомен обележју у њихову славу.

Радиша Филиповић, фото: Глас западне Србије

“Опростите јунаци што толико закаснисмо, ви каснили нисте на позив отаџбине, али сте прерано отишли у смрт остављајући своје најмилије. Неће ваљда бити да је вама било лакше да дате своје животе него нама да подигнемо спомен обележје у вашу част. Од данас биће лакше и вашим сенима јер симболично васкрсавају. Биће лакше и војводи да више не самује на овом тргу, а његов поглед који је усмерен на кућном прагу увек као да је запитан, где су ми војници са којима сам стицао војничку славу. Ви сте учествовали у рушењу два царства, храброшћу срушили сте Отоманско царство и донели овим крајевима очекивану слободу, а овај спомен посвећен је и свим цивилним жртвама рата”, рекао је историчар Радиша Филиповић.

Нововарошани одали почаст страдалим ратницима, фото: Глас западне Србије

Свечаном обележавању дана општине Нова Варош присиствали су представници Војске Србије, као и помоћница минстра културе Данијела Ванушић.

Глас западне Србије

 

 

 





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos dan opstine spomenik ratnici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.019.981 посета
Тренутно на сајту: 780 посетилац(a)