Obeležena 94. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Obeležena 94. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića
Trenutno na sajtu: 449       |       Podeli:
27.04.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Na današnji dan 1929. godine, preminuo je vojvoda Stepa Stepanović, koji je srpsku vojsku vodio u Srpsko-turskim ratovima, Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Na Gradskom groblju u Čačku, danas je održana komemorativna svečanost.

Vence su na grob vojvode Stepe položili predstavnici Vlade i Vojske Srbije, Moravičkog upravnog okruga, Grada Čačka, Policijske uprave Čačak, kao i predstavnici udruženja i organizacija građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije iz Čačka i cele Republike.

Prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika grada Čačka Vladan Milić koji je između ostalog govorio o značaju dela Vojvode Stepe za srpsku istoriju. 

„Ova državna manifestacija i naše okupljanje je posvećeno jednom od ljudi koji su stvarali našu istoriju, i mi to ne smemo da zaboravimo, i da njegova dela padnu u zaborav”, izjavio je Milić.

Državni sekretar ministarstva rada,zapošljavanja,boračkih I socijalnih pitanja Mile Karanović se obratio prisutnima sa rečeniciom da se u našem narodu kaže da se Boga i vojnika setimo samo kada nam je najteže. 

„Vojvoda Stepa je vodio neke od subdinskih bitaka za našu zemlju, koje su ga svrstale u najveće vojne stratege Prvog svetskog rata i srpske vojne istorije u celosti”, rekao je Karanović.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Gradom Čačkom.

Stepa Stepanović rođen je 1856. u Beogradu, a nakon učešća u brojnim ratovima, za pobedu nad austrougarskom vojskom u Cerskoj bici u Prvom svetskom ratu 1914. godine dobio je čin vojvode.

Stepanović se penzionisao 1920. godine, a preminuo je 27. aprila 1929. u Čačku.

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.358.683 посета
Тренутно на сајту: 450 посетилац(a)