Какве су прилике у индустрији Чачка 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Какве су прилике у индустрији Чачка
Trenutno na sajtu: 509       |       Podeli:
02.05.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – За град на Морави може се рећи да је место са завидном индустријском традицијом,

посебно у делу металопрераде и прераде неметала, прехрамбене индустрије, прераде целулозе, текстилне индустрије, хемијске индустрије, индустрије коже и обуће...

Најзначајнији привредни капацитет је Компанија ,,Слобода” како по броју запослених радника, тако и по извозним резултатима и потенцијалима. Протеклих неколико година компанија поново бележи експанзију и раст извоза, али и велики раст запошљавања, тако да се са правом може рећи да је највећи послодавац на територији Чачка са преко 1.800 запослених.

Ово су само неки од података о прилика у индустрији чачанског краја, наведених у елаборату о градњи фабрике аутомобилских делова ,,Ферверк” у Прељини. У овом документу се даље наводи:

У Чачку послују и бројна мала и средња предузећа у области металопрераде, као што су ,,Унипромет”, ,,Атеник комерц”, ,,Елит Инокс”, ,,Словас”, МПР итд.

У области хемије и неметала, по свом квалитету препознатљиви су производи као што су разне врсте лепкова, боја и заштитних средстава за метал и дрво, кућна хемија...

У привреди Чачка такође заступљена је и индустрија текстила, коже и обуће. То су најчешће послови вршења услуга. Али све већи број предузећа поред тога, извози своје производе где се издвајају конфекција за младе, женска конфекција, заштитна опрема, вез и фина израда.

По свом модерном дизајну и квалитету поједини производи из Чачка су препознатљиви у целој Србији, а ту се издвајају ,,ПС фешн”, ,,Велтекс”, ,,Тифани”, ,,БС експорт”...

Дрвна индустрија у Чачку је условљена углавном набавком сировина које долазе са територије других средина, пошто је на подручју Чачка низак степен покривености шумом (свега око 24%) и низак квалитет дрвета, али се ипак издваја по броју малих и средњих предузећа. Индустрија папира је у великој кризи као и у читавој Србији због тога што је базни део ове индустрије угашен.

Грађевинарство до недавно су карактерисала предузећа као што су ,,Ратко Митровић” и ,,Хидроградња”, сада поред њих развио се и већи број малих и средњих предузећа који се баве нискоградњом и високоградњом, а то су ,,Рамарк”, ,,Цепром”, ,,Модулинг”, ,,Татовић доо”.

Такође, посебно значајна индустријска грана је и прерада пољопривредних производа и прехрамбена индустрија, која је стратешка грана и развојни потенцијал Чачка. Она има велику традицију јер су деценијама развијани различити производи од кромпира, шумских плодова, слада, житомлинска и пекарска индустрија, прављена су различита јака алкохолна пића, пиво и сокови.

Уложен је велики напор за оживљавање старих друштвених предузећа последње три године, због чега је остварен битан резултат у том сегменту. Фабрика ,,Чипс веј” је поново почела са радом и прерађује значајне количине кромпира , који је најважнија пољопривредна култура за велики број газдинстава у Чачку и околини. У фази реконструкције је и некадашњи гигант ,,Житопромет” и непостоји сумња да ће бити важан производни капацитет у привреди Чачка.

Када је у питању пекарска индустрија, посебно се издваја предузеће ,,ПОНС”, које се има запажену заступљеност на тржишту и уведени производни стандард.

Вредно помена је да у граду на Морави постоји већи број мањих приватних пекара, кланица и привредних организација које се баве откупом и складиштењем пољопривредних производа.

Према подацима Републичког завода за статистику, просечна запосленост у Чачку је током 2017. године била око 33.000 радника, од чега је у предузетничким радњама било 7.600, а у осталим привредним друштвима и институцијама око 25.400.

Извоз 2005. године био је 36.673.234 евра, а током година је растао, па је 2017. године достигао 190.145.900 евра. Сличан случај је и са увозом који је 2005. године био 139.733.737 евра и према најновијим подацима из 2017. вртоглаво је порастао на 300.890.889 евра.

Иначе, према попису из 2011. у Чачку живи 115 337 становника, што је за 1.735 мање него у попису из 2002. године. Према подацима Републичког завода за статистику, у Чачку ће 2041. године живети тек 110.909 становника. Тенденција негативног раста броја становника се бележи од 2002. године и према наведеној процени наставиће се.

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.598.626 посета
Тренутно на сајту: 510 посетилац(a)