Oko pet evra po grlu: Čuvanje ovaca, posao koji nestaje u Srbiji 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Oko pet evra po grlu: Čuvanje ovaca, posao koji nestaje u Srbiji
Trenutno na sajtu: 397       |       Podeli:
29.04.2023 | 0 коментар(а)



Jedno od deficitarnih poslova u Srbiji jesu i čobani – profesija koja lagano nestaje ne samo kod nas nego



i širom Evrope. Krajem februara objavljena je zanimljiva vest da je u Italiji osnovana škola za pastire.

Ovih dana na jednom od popularnih domaćih foruma za razmenu informacija u stočarstvu razvila se diskusija među poljoprivrednicima kada je jedan od učesnika iz zapadne Srbije zatražio pomoć.

– Da li neko zna nekoga ko bi radio kao pastir za ovce? Stado od oko 90 ovaca i njihova jagnjad – pitao je poslodavac, a potom su krenula da stižu različita pitanja. Na prvom mestu kolika je plata i šta se još uz zaradu kandidatima nudi.

Iskusni stočari otkrili su da mesečna zarada pastira uglavnom zavisi od broja životinja o kojima će brinuti. Tako se trenutno čobanima u Srbiji najčešće nudi pet evra po grlu, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Evro više dobija ako stado čuva na sopstvenoj zemlji. U ovom slučaju mesečna plata bila bi 400 evra. Međutim, već nekoliko dana, u grupi koja okuplja više od 800 članova, nije se javio niko ko bi taj posao radio ili preporučio nekog od svojih kandidata.

Slične probleme imaju i uzgajivači životinja u Evropi. Krajem februara objavljena je zanimljiva vest da je u Italiji osnovana škola za pastire, a ovog meseca planirano je da počne i prvi kurs za sve one koji žele da žive ”novi život u idiličnim apeninskim planinama”.

Italijanski mediji preneli su da je stiglo stotine prijava za obuku jer su mladi odlučni da se vrate tradicionalnim zanimanjima koja su bila napuštena poslednjih decenija.

Polaznici škole, koja će u početku biti otvorena za samo šest osoba, biraju se na osnovu prethodnog iskustva i motivacije. Kurs uključuje teorijski i praktični deo, koji podrazumeva jednomesečni boravak sa stadom ovaca u apeninskim šumama, lekcije poput šišanja ovaca, uzgoja i zaštite od predatora. Škola za pastire je besplatna i obuku finansira Evropska unija.

Kako se navodi, u proteklih 40 godina Italija je izgubila mnoge svoje pastire, što je trend koji prati i druge evropske zemlje. Italijansko udruženje farmera ”Koldireti” objavilo je da je oko 2.000 mladih ljudi nedavno odlučilo da se vrati poljoprivredi i brine o 7,2 miliona ovaca u zemlji.

 

 

GZS / Politika




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


COBANI PLATA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.157.463 посета
Тренутно на сајту: 398 посетилац(a)