Хељдопита, сафтали колачи, фреска Белог анђела, најстарији Куран на Балкану, потенцијали због којих туристи хрле у Пријепоље 



 
Хељдопита, сафтали колачи, фреска Белог анђела, најстарији Куран на Балкану, потенцијали због којих туристи хрле у Пријепоље
Trenutno na sajtu: 501       |       Podeli:
20.11.2022 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Манастир Милешева, Хисарџик, Камена Гора, Јабука, слапови Сопотнице, само
Чувени пријепољски сафтали колачи, фото: ГЗС

су неки од локалитета по којима се Пријепоље надалеко препознаје, и који се у последњих неколико година високо позиционирали на туристичкој мапи Србије. Туристичка организација ове општине кренула је у активну кампању промовисања природних лепота, културно – историјских споменика, али и специфичне кухиње овог краја, а у свему томе имају подршку бројних удружења, туристичких агенција, као и бројних сеоских домаћинстава у жељи да свој крај покажу свима онима који желе да упознају нешто сасвим другачије.

Манастир Милешева, фото: ГЗС

„Манастир Милешева са чувеном фреском Белог анђела најпосећенија је и најпрепознатљивија дестинација туристима који су до сада углавном пролазили кроз Пријепоље на путу до мора, али ми желимо да се они у нашем граду задрже. Верујем да мало људи зна да се у непосредној близини манастира Милешева налази средњевековни град Милешевац, Савине испоснице у стени а подно Милешевца налази је џамија у којој се чува куран писан руком, стар преко 400 година”, казала је директорка ТО Пријепоље Драгана Вараклић.

Средњовековни град Милешевац, фото: ГЗС

Она је истакла да је Камена Гора такође један од најпрепознатљивијих симбола пријепољског краја, ту је и Јабука, али и да сам град и те како има шта да понуди заинтересованим посетиоцима.

Директорка ТО Пријепоље Драгана Вараклић, фото: ГЗС

„У музеју се осим стандардне археолошке и етнографске налази и стална поставка посвећена Владу Дивцу који је управо рођени Пријепољац, а самим тим што град лежи на ушћу две реке, Милешевке у Лим, учиниће боравак у граду изузетно пријатним. Наравно, сви који дођу у Пријепоље морају да пробају наше гастрономске специјалитете попут сите, пите од хељде, али и бројне друге пите, буреке, специјалитете од меса, разне врсте сира, као што је развучени или згорели, а може бити и крављи и козји и неозаобилазне сафтали колаче”, рекла је директорка ТО Пријепоље.

Слапови Сопотнице, фото: ГЗС

Међутим, оно што је најупечатљивије свима који су овде дошли, јесте гостопримство.

„Народ са овог поднебља воли да се дружи, волимо да нам је кућа пуна, да дочекамо госте и то смо пренели и на посао и зато нам се увек гости враћају а од туриста стварамо пријатеље”, истиче Вараклић.

Оф роуд адреналинска тура од Милешеве до Сопотнице одузима дах

У промоцију туристичких потенцијала пријепољског краја укључила се и Драгана Терзић, власница туристичке агенције „Травел поинт”, која је искључиво посвећена организовању тура по регији Западне Србије, а једна од најзанимљивијих тура свакако је офф роуд тура квадовима која креће од манастира Милешеве, обилази се џамија у Хисарџику а потом креће успон на највиши врх Катунић, висок 1734 метра и завршава се у Сопотници.

„То је целодневна тура а осим вожње и разгледања предивних предела, подразумева и ручак на ливади али и откривање скривених извора, што представља јединствен доживљај за све који се одваже да крену на ову туру”, истиче Терзић.

Драгана Терзић, фото: ГЗС

Према њеним речима иако се ово може назвати „адреналин туром” пре свега је безбедност учесника на првом месту и нема „дивље вожње” квадовима.

„Водич иде испред, а смисао ове туре јесте да се ужива, како у природи тако и у вожњи и свему што прати овај догађај”, казала је Терзић и додала да је од изузетне важности добра сарадња са ТО Пријепоља и њихова подршка, како би туризам у овом крају добио на вредности онако како и заслужује.

Ова вредна млада жена каже да је заједничким трудом и радом креирана Гастро тура, а утисци гостију говоре да су на правом путу. Оно што је за пријепољски крај специфично јесте вековни суживот Срба и Бошњака, који даје посебан печат и шарм и оставља јединствен утисак свима који овде дођу.

 


Глас западне Србије

 

 





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje turizam potencijal

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.153.284 посета
Тренутно на сајту: 501 посетилац(a)