Краљево бележи туристички бум: Свакога дана више од стотину кинеских туриста посети Студеницу 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Краљево бележи туристички бум: Свакога дана више од стотину кинеских туриста посети Студеницу
Trenutno na sajtu: 444       |       Podeli:
17.12.2019 | 0 коментар(а)



Краљево - Бројке о посети домаћих и страних туриста Краљеву, затим споменицима материјалне и духовне културе у окружењу, који су од изузетног
Манастир Студеница, фото: ГЗС

значаја и вредности, као и несвакидањшим природним лепотама, које последњих пар година вртоглаво расту, најбоља су потврда да Краљево последњих година доживљава праву туристичку експанзију.

Игор Тешић, портпарол Туристичке организације Краљево, тврди да је одлична промоција Краљева и допринела новој и лепшој слици града на Ибру и учинила га далеко привлачнијим домаћим и страним туристима него ранијих година.

„Модерни и атрактивни видео материјали, промотивни спотови о Лопатници, Магличу, Рудну, награђени на најпрестижнијим сајамским манифестацијама у земљи и свету, затим наше учешће на сајмовима у Берлину, Варшави, поред оних уопбичајених у Нишу, Крагујевцу, Београду, дали су одличне резултате. Ми смо у односу на 2017. годину направили невероватан искорак у посети гостију да не помињем нека ранија времена. На пример, 2017. године на подручју Краљева, односно наше Туристичке организације, остварен је број ноћења од 49.462, да би само у прошлој години бројем ноћења од 70.161 остварено повећање за више од 40 одсто. У првих девет месеци ове године већ смо премашили до скоро недостижну бројку од 75.500 ноћења“, задовољно каже Тешић.

Кинески туристи фасцинирани Студеницом

Културно-историјски споменици, као што су манастири Жича, Градац, Студеница, затим Горња и Доња испосница Светог Саве, средњовековни град Маглич, цела Долина векова од уласка у Ибарску клисуру па до Рашке, плене све већу пажњу домаћих и страних туриста.
Манастир Студеница, споменик изузетне вредности који је под заштитом УНЕСКА, готово из месеца у месец, привлачи све већи број кинеских туриста.

Игор Тешић, портпарол Туристичке организације Краљево

„Сваког дана Студеницу посети више од 100 туриста из Кине, у летњим месецима између 150 и 200. Кинезе интересују највећи споменици културе а Студеница је у самом врху светске културне баштине. Отварање директне авионске линије Београд-Пекинг и укидање виза дуплирали су и посету и интересовање пријатеља из ове далеке источне земље за Србију а посебно Студеницу, као је Краљево у питању“, истиче Тешић.

Кинези су одушевљени Србијом и Краљевом и кажу да ће их већ следеће године у овим крајевима бити још у већем броју.

Ванг Ли из покрајине Шандунг пуна је утисака које носи са прве посете Студеници.

„Све је фасцинатно, почев од манастира, једне од највреднијих и најлепших хришћанских светиња које сам видела, до природних лепота, дивних људи и несвакидашњег гостопримства“, каже госпођа Ли.

Сеоски туризам велика развојна шанса

Локална самоуправа бесповратним средствима, која на годишњм нивоу износе више од осам милиона динара, поспешује развој сеоског туризма који је такође у великој експанзији у краљевачком крају. Тренутно, на подручју Краљева 77 домаћинстава је регистровано за бављењем овом делатношћу и она располажу са 543 лежаја. Удовоавање савременим потребама гостију уз домаћу атмосферу, природне потенцијале и здраву храну су предности Рудна, Лопатнице, Гледића, Богутовца и других села, који привлаче све већи број страних гостију од Јапана, Аустралије, па до многих европских држава.

Манастир Жича

Аеродром „Морава” и Моравски коридор доносе нови препород

Туристички радници Краљева очекују да ће отварање аеродрома ,,Морава“, у догледно време и Моравског коридора, донети нови препород не само Краљеву и краљевачком крају, него и градовима и општинама у окружењу, што ће представљати снажан импулс развоју туризма.

„Верујте, где год одемо на неку сајамску манифестацију у свету, прво нас питају колико је нека туристичка дестинација удаљена од аеродрома. Тако је било и у Варшави и у Берлину и свуда где се нађемо. Неће страни туристи да драгоцено време које су одвојили за одмор да троше на дугим путевима. Знате ли шта ће за заинтересоване значити кад им кажемо да од аеродрома ,,Морава“ у Лађевцима до Студенице имате 70 километара или сат вожње до Жиче непуних 20 километара. Па они ће за непуна два и по сата стићи од Беча до наше највеће светиње“, казује Игор Тешић из Туристичке организације Краљево.

ГЗС/Миланко Даниловић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.084.502 посета
Тренутно на сајту: 443 посетилац(a)