Mobilno postrojenje, rešenje za problem deponijskih voda 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Mobilno postrojenje, rešenje za problem deponijskih voda
Trenutno na sajtu: 372       |       Podeli:
01.06.2023 | 0 коментар(а)



Užice - Mobilno pilot postrojenje za prečišćavanje procednih deponijskih voda pušteno je u probni



rad sa namerom da se utvrdi da li je ta tehnologija odgovarajuća za rešenje problema otpadnih voda koje nastaju u Regionalnom centru za upravljanje otpadom “Duboko”. Prezentaciji opreme koja je priređena u Edukativnom centru “Dubokog” prisustvovali su i predstavnici ostalih regionalnih centara za upravljanje otpadom, jer u ovom momentu nigde u Srbiji ne postoji adekvatna oprema za rešenje problema procednih voda.

 

Prema rečima direktora JKP “Duboko” Momira Milovanovića, urađeni su neophodni projekti i sada je ovo preduzeće u fazi pronalaženja najbolje tehnologije.

“Želimo da puštanjem ovog postrojenja u probni rad vidimo da li zadovoljava naše potrebe i da li se upotrebom ovakve tehnologije u potpunosti zatvara krug i rešava problem deponijskih voda. Uradićemo analizu vode koja prođe kroz postrojenje u Zavodu za javno zdravlje Užice i u Beogradu, nakon čega ćemo imati precizne podatke. Trebalo bi da voda bude takvog kvaliteta da se nakon prečišćavanja vrati u recipijent ili koristi kao tehnička. Mi imamo urađene projekte ali i obezbeđena sredstva kroz kredit Svetske banke u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine za postrojenje za prečišćavanje deponijskih voda i postrojenje za mehaničko-biološki tretman otpada i sve to planiramo da ovde instaliramo u narednom periodu. Zato nam je sada važno da kroz probni rad takvih postrojenja ispitamo da li zadovoljavaju naše potrebe i ne samo u smislu same opreme, već i kasnijeg održavanja i koštanja”.

 Kosta Gavrilović iz kompanije “Petroprocess” iz Beograda ističe da ova oprema služi za to da se procedna voda od kišnice i svih ostalih fluida koji postoje u deponiji prečisti i napravi voda koja može da se pusti u recipijent ili koristi u druge svrhe u skladu sa očuvanjem životne sredine i okruženja oko deponije.

“Nažalost još uvek nijedna deponija u Srbiji nema rešenje za procedne vode, a ovaj uređaj nudi to rešenje. Svako postrojenje pravi s epo porudžbini, odnosno prema zahtevima i u zavinsosti od potrebe može preraditi od 35 metara kubnih vode koliki je kapacitet deponije “Duboko” do čak 300 kubika. Samim tim i vrednost investicije kreće se od 150 do 400 hiljada evra u zavisnosti od toga šta je sve uključeno”.

 

Ukupna vrednost projekta koji se odnosi na nabavku postrojenja za preradu procednih voda i izgradnju postrojenja za mehaničko-biloški tretman otpada procenjena je na oko 600 hiljada evra i prema očekivanjima ova investicija u JKP “Duboko” biće uz podršku Svetske banke i Ministarstva zaštite životne sredine realizovana do kraja godine.

 

 

GZS / Grad Užice




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.815.762 посета
Тренутно на сајту: 373 посетилац(a)