Bogoljub Karić čestitao Dan žena - Da vam svaki dan bude 8. mart 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Bogoljub Karić čestitao Dan žena - Da vam svaki dan bude 8. mart
Trenutno na sajtu: 403       |       Podeli:
07.03.2024 | 0 коментар(а)



Bogoljub Karić čestitao je svim damama 8. mart rečima da nije slučajnost što su tolike važne reči
Foto: Privatna arhiva porodice Karić

kojima imenujemo same osnove života i postojanja, kao i naše temeljne vrednosti, gotovo po pravilu ženskoga roda.

„Reč Zemlja je ženskog roda. Rimljani su je nazivali Tera, a Grci Gea - imenima ženskog roda. Reč hrana je ženskog roda. Porodica je ženskog roda.
Ljubav, Sreća, Sloga, Budućnost - reči su ženskog roda. Domovina, Sloboda, Pravda, Jednakost, Demokratija, Solidarnost - imenice su ženskog roda. I Snaga je ženskog roda. I Srbija - koja je u svojoj istoriji često bivala na ivici biološkog nestanka - ženskog je roda. U ratnim vremenima, kada je Srbiji "ponestajalo" muškaraca, žena nije bila samo Majka, Sestra, Supruga, Vidar, Učitelj... već i Domaćin, Hranilac, Ratnik. Srbi svoj opstanak duguju Ženi. Žena je snaga Srbije. Muškarci su najlepša umetnička dela stvorili inspirisani ženom: Atenu Partenos, Veneru Milosku, Bokondu... Istovremeno s ljubavlju, koja je ravna obožavanju, i kojom muškarci svih epoha obasipaju i besmrtno opevaju Ženu, njena uloga u svakodnevnom, a pogotovo javnom životu, tokom čitave istorije bila je i ostala ponižavajuća. Licemerje "muškocentričnog" sveta više je nego očigledno, i to u svim sferama javnog života: sva istraživanja o ravnopravnosti polova govore da je zastupljenost žena u političkom životu sramotno niska, i da su žene za iste poslove znatno manje plaćene od muškaraca.

Video čestitku Bogoljuba Karića možete pogledati na ovom linku. 


Evropa zahteva da broj žena u javnim poslovima bude daleko veći, kako bi se izjednačili sa standardima EU. Da imamo malo više političke korektnosti, učešće žena u državnim poslovima povećali bi bez bilo čijeg uslovljavanja. To bi ugrozilo mušku društvenu dominaciju i apsolutni monopol na najviše položaje moći, ali bi sigurno koristilo interesima društva u celini. Ali i Evropa, za kojom toliko zaostajemo u priznavanju legitimnih ženskih prava, daleko je od polne ravnopravnosti. Polna diskriminacija spada u najdublje i najžilavije vidove brutalnog gaženja elementarnih ljudskih prava, primitivizma i licemerja. Vašu snagu i lepotu Srbija još uvek drži po strani, kao da su muškarci bogomdani da vode svet. Koliko ste puta izgubile radno mesto zato što ste bile ispitivane da li planirate decu i kada? Potcenjene i skrajnute samo zato što ste žene? Hoću Srbiju punu zaposlenih majki i punu dece!
Ja znam koliko ste dragocene. Vaša snaga je potrebna Srbiji, potrebna je svakoj državi i svakoj vlasti. Drage moje, ja volim vašu snagu i treba mi vaša snaga, jer jedino sa vama vidimo budućnost cele planete, lepu, blagodarnu, pametnu i uspešnu”, napisao je Karić. 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti karic osmi mart

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.375.663 посета
Тренутно на сајту: 404 посетилац(a)