Проширење Аеродрома Морава у Лађевцима 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Проширење Аеродрома Морава у Лађевцима
Trenutno na sajtu: 347       |       Podeli:
04.04.2023 | 1 коментар(а)



Чачак, Краљево - На простору од око 42.000 квадрата планира се изградња паркинга, техничког блока, робно-транспортне зоне – карго центра и пристанишног платоа.



Аеродром Морава налази се у долини Западне Мораве, у месту Лађевци, на територији града Краљева. Један део аеродрома, познат као аеродром Лађевци, је војни, а други део, где је изграђен терминал, је цивилни аеродром Морава у месту Тавник, отворен на Видовдан 2019. године.

Тренутно, аеродром је техничко-технолошки опремљен за прихват и опслугу ваздухоплова, путника и ствари у јавном авио-саобраћају, са пристанишном зградом – спратности П+1 и укупне БРГП око 5.000 м² – опремљеном за опслугу (долазак и одлазак) једног ваздухоплова чији је капацитет до 189 путника.

Детаљним урбанистичким планом Аеродрома Морава Лађевци на простору који се пружа од тренутно изграђеног комплекса аеродрома па према објекту АКЛ-а планира се изградња паркинга, техничког блока, робно-транспортне зоне – карго центра и пристанишног платоа.

Водиће се рачуна о интегрисаности постојећих и нових објеката, као и објеката који су међусобно функционално зависни.

Планира се да наведени објекти нискоградње и високоградње на аеродрому буду опремљени одговарајућим системима: електро-енергетским, против-пожарним, информационим, телекомуникационим, водоводним и канализационим, системима за климатизацију, грејање и хлађење, расветом, системима за контролу приступа, даљинско управљање и надзор и другим специјализованим системима неопходним за функционисање цивилног ваздушног саобраћаја.

Приликом израде техничке документације, као неопходан предуслов да би аеродром био ефикасан и функционалан водиће се рачуна о интегрисаности постојећих и нових објеката, као и објеката који су међусобно функционално зависни.

Такође, израдом техничке документације, конципираће се могућност фазне изградње појединих целина, чиме ће се осигурати повећање капацитета путничког и карго терминала и пратећих простора за обављање послова везаних за прихват и отпрему путника, ствари и проширење комерцијалних садржаја.

Изградња у две фазе

Сви новопројектовани објекти биће у модуларном растеру, са могућношћу проширења и доградње у некој од предвиђених фаза. Технолошка решења за поједине фазе и подфазе реализације омогућиће несметано одвијање свих функција терминала у делу у којем се не одвијају радови.

Пројектно-техничка документација се израђује тако да омогућава добијање одговарајућих дозвола и сходно томе и изградњу у 2 фазе.

Прва фаза обухвата Ваздушну страну (Airside) са доградњом пристанишне платформе на делу аеродромског комплекса који је у надлежности привредног друштва „Аеродроми Србије“ доо Ниш од постојеће платформе према објекту АКЛ-а.

На делу платформе који се налази уз путнички терминал односно карго центар (према ДУП-у) треба дефинисати сервисну саобраћајницу којом ће се кретати возила и опреме која се користе за прихват и отпрему ваздухоплова, затим паркинг позиције за истовремено паркирање 2 ваздухоплова кодног слова С, 1 ваздухоплова кодног слова Д и паркирање 3 ваздухоплова кодног слова В, и на спољној страни платформе (паралелно са рулном стазом Е) треба дефинисати рулну стазу за упаркиравање/испаркиравање ваздухоплова на/са паркинг позицију/позиције.

Ту је и изградња техничког блока који се састоји од ватрогасне станице и гараже за смештај запослених из ватрогасно-спасилачке службе и службе техничког одржавања, аеродромске опреме и средстава са прикључцима на инфраструктуру (топловод, водовод, електроинсталације).

На Ваздушној страни планирана је и изградња техничке платформе за аеродромску опрему, као и изградња ограде периметра аеродрома, периметарског пута и других неопходних саобраћајница сходно степену изграђености аеродромског комплекса у овој фази.

На Копненој страни (Ландсиде) предвиђена је изградња и уређење паркиралишта за путничка возила на делу катастарске парцеле која је по ДУП Аеродрома Морава Лађевци дефинисана као паркиралиште. У јавној зони се предвиђа оптимална организација простора сходно намени новопланираних објеката.

У другој фази изградње планира се изградња и уређење целокупног простора према важећој урбанистичко-техничкој документацији.

„Изградњом и уређењем претходно наведеног простора, односно објеката заокружује се комплекс аеродрома који као техничко-технолошка целина омогућава прихват и опслугу путничких и карго ваздухоплова према дефинисаним циљним условима“ – наводе из Енергопројект Индустрије.

ГЗС/градња.рс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ladjevci aerodrom prosirenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • vlajs

    KONTROLNI TORANJ ZA NEUPUČENE SE NALAZI U ATARU SELA KATRGA, DAKLE U CACANSKOJ OPŠTINI.ZEZNO IH VELJO ILIC DOK JE BIO MINISTAR INFRASTRUKTURE. TEK DA SE ZNA.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.440.819 посета
    Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)